Επιστρέφοντας την καλοσύνη: Η ιστορία του Αbdoulaye από το Καμερούν στη Λέσβο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Μεγαλώνοντας στο Καμερούν, ο Abdoulaye Amadou υπήρξε ανέκαθεν πολυάσχολος: σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, πήρε το πτυχίο του και κατόπιν ξεκίνησε μια επιχείρηση εισαγωγής ρυζιού. Καθώς η επιχείρησή του ευημερούσε, μετακόμισε στα δυτικά της χώρας, όπου όμως, όπως αναφέρει, ο ίδιος και η οικογένειά του μπήκαν στο στόχαστρο ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων.

Ο Abdoulaye κατάφερε να διαφύγει προς τη Νιγηρία το 2018 και μετά από έναν χρόνο και πλέον στον δρόμο, έφτασε στη Λέσβο τον Νοέμβριο του 2019.  Στη Λέσβο ζούσε για μήνες σε μια σκηνή στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής της Μόριας. Μετά από όλα όσα είχε βιώσει, ένιωθε σαν χαμένος.

Τον περισσότερο χρόνο τον περνούσε μόνος του, αποκομμένος από όλους, μέσα στη σκηνή. Μέχρι που προσέγγισε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη Μόρια και μια ψυχολόγος της International Rescue Committee τον βοήθησε να νιώσει καλύτερα σιγά σιγά και να ξεπεράσει το τραύμα του. Πατώντας στα πόδια του πλέον, θέλησε να δραστηριοποιηθεί και πάλι μέσα στην κοινότητα και ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι για να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονταν στον καταυλισμό.

«Στην Αφρική λέμε ότι πρέπει να δώσεις πίσω την καλοσύνη που έχεις λάβει, οπότε αποφάσισα να αξιοποιήσω τις δεξιότητές μου και να βοηθήσω στο να βελτιωθούν οι άσχημες συνθήκες στη Μόρια», τονίζει ο Abdoulaye.

Abdoulaye Amadou

Μεγαλώνοντας σε μια χώρα όπου μιλούν επίσημα δύο γλώσσες, Γαλλικά και Αγγλικά, καθώς και πολλές ακόμα διαλέκτους, ο Abdoulaye ήταν πολύ καλός στο να μαθαίνει γλώσσες και άρχισε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως διερμηνέας σε ομάδες παροχής ιατρικής φροντίδας. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο όμως ήταν πολύ ισχυρό, οπότε ξεχώρισαν οι οργανωτικές του ικανότητες.

«Εάν θέλεις να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα, πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν και να προχωράς ανοδικά βήμα-βήμα», λέει ο Abdoulaye. «Εντόπισα πολλά κενά στη διαχείριση των ιατρικών υπηρεσιών και ξεκίνησα να κάνω προτάσεις που θα μπορούσαν άμεσα να βελτιώσουν την κατάσταση και τη συνεργασία μεταξύ των εθελοντών, του ιατρικού προσωπικού και των διερμηνέων.»

Aνάμεσα σε άλλα, ο Abdoulaye εργάστηκε για λίγο ως διερμηνέας στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου μέσα σε λίγους μόνο μήνες ορίστηκε συντονιστής των διερμηνέων. Έτσι, είχε την ευκαιρία να κάνει φίλους και να έχει άμεση επαφή με την ελληνική κουλτούρα και καθημερινότητα, μια δυνατότητα που στερούνται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

«Πολλοί από τους διερμηνείς παραπονούνταν για την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας με τους Έλληνες γιατρούς. Εγώ τους έλεγα ότι πρέπει να σταματήσουν να παραπονιούνται και να δουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τη δουλειά τους και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους», λέει ο Abdoulaye με φυσικότητα.

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Abdoulaye Amadou

Η οργάνωση Crisis Management Association (CMA), μία από τις ιατρικές ΜΚΟ που υποστηρίζουν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) της χώρας, κατάφερε να βρει κάποια στιγμή ένα διαμέρισμα που θα μοιραζόταν ο Abdoulaye με άλλους στην πόλη της Μυτιλήνης. Αυτό, όπως αναφέρει, ήταν από τα πιο σημαντικά βήματα στην πορεία του, καθώς είχε την ευκαιρία από τη ζωή στη σκηνή να επιστρέψει στην κανονικότητα, σε μια ζωή στην πόλη ανάμεσα στους κατοίκους.

Τώρα ο Abdoulaye εργάζεται ως τοπικός συντονιστής για την CMA στο προσωρινό κέντρο υποδοχής που στήθηκε στον Καρά Τεπέ αμέσως μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν το κέντρο υποδοχής στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020.

Παρά τις διοικητικές του ικανότητες και το γεγονός ότι κατάφερε να βρει δουλειά, το μέλλον του Abdoulaye παραμένει αβέβαιο, καθώς εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για το αίτημα ασύλου του στη χώρα.

Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα, ο Abdoulaye συνεχίζει με επιμονή. Συντονίζει την κλινική ομάδα της CMA και το φαρμακείο του ιατρικού χώρου που στεγάζεται σε ένα από τα κοντέινερ που έχει προσφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. Ασχολείται επίσης με την παροχή ενημέρωσης στους αιτούντες άσυλο αναφορικά με τον εμβολιασμό και τα μέτρα πρόληψης κατά του COVID-19, παρακινώντας όσους μένουν στο κέντρο υποδοχής να τηρούν τα πρωτόκολλα πρόληψης. Παρέχει επίσης συμβουλευτική στους εκπροσώπους των προσφυγικών κοινοτήτων για ζητήματα που αφορούν στην υγεία και σε άλλους τομείς.

Ο Δρ. Radwan Fashtol, ο Διευθυντής της CMA και ιδρυτής του προγράμματος στήριξης της οργάνωσης προς τον ΕΟΔΥ, έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που ο Abdoulaye διαχειρίζεται τις υπηρεσίες της ομάδας.

«Ο Abdoulaye είναι από τους πιο ικανούς επαγγελματίες που έχω συναντήσει στη Λέσβο. Με τις επιχειρηματικές σπουδές του και τη δυνατή του θέληση έχει καταφέρει να ανέλθει από  διερμηνέας σε αρχηγός της κλινικής ομάδας και τώρα συντονιστής του χώρου υποδοχής των ιατρικών περιστατικών και του κεντρικού φαρμακείου της δομής», τονίζει ο Radwan Fashtol.

«Είναι εντυπωσιακό το πόση προσπάθεια καταβάλλει για να φέρει τους ανθρώπους κοντά και πώς καταφέρνει να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο διπλωματίας και επαγγελματισμού σε ένα τόσο στρεσογόνο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον», προσθέτει. «Είμαι πολύ περήφανος που είχα την ευκαιρία να δουλέψω δίπλα του και ανυπομονώ να τον δω να συμμετέχει στη διαχειριστική ομάδα της CMA στη Λέσβο».

Διαβάστε τη συνέχεια της ιστορίας εδώ.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -