Έρευνα: Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν και ηφαιστειακή προέλευση

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μια μελέτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν και «ηφαιστειακή προέλευση», αφότου ανακαλύφθηκε ότι η λάβα έπαιξε σημαντικό ρόλο ως δομικό στοιχείο της ζωής.

Η ζωή όπως γνωρίζουμε αποτελείται από μια πολύπλοκη ιεραρχική δομή. Παρά τη γνωστή βιοποικιλότητα, που κυμαίνεται από ζώα μέχρι φυτά και μικροοργανισμούς, η προέλευση της ζωής παραμένει ένα μυστήριο στον τομέα της βιολογίας και της επιστήμης συνολικά. Διάφορες θεωρίες έχουν αποπειραθεί να εξηγήσουν το από πού προερχόμαστε. Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορούν μόνο να εξετάσουν πιθανές ενδείξεις από το παρελθόν, όπως η λάβα.

Η προέλευση της ζωής στη Γη έχει θεωρηθεί από τους επιστήμονες ως ένας άλυτος γρίφος λόγω ενός απλού γεγονότος. Κανείς δεν ήταν κοντά για να το τεκμηριώσει. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι πολλοί, όχι λίγοι, παράγοντες άνοιξαν το δρόμο για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής.

Η λάβα και η «ηφαιστειακή προέλευση» των ανθρώπων

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life  στις 11 Απριλίου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία υποστηρίζουν ότι, μεταξύ των πολλών δομικών στοιχείων της ζωής, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ηφαιστειακή προέλευση. Αυτή η θεωρία έρχεται αφότου τα βασικά συστατικά της ζωής, όπως τα νιτρίλια και τα ισονιτρίλια, συνδέθηκαν καθώς αναδύθηκαν από ηφαιστειακές οπές πλούσιες σε γραφίτη περίπου πριν από 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το χρονοδιάγραμμα τον Αδαίο ή Καταρχαιοζωικό μεγααιώνα, την αρχαιότερη περίοδο της Γης στην ιστορία, και πιστεύουν ότι ένα αντικείμενο παρόμοιου μεγέθους με τη Σελήνη χτύπησε τον πλανήτη μας, προκαλώντας την αντίδραση του σιδήρου, του διαστημικού αντικειμένου με το νερό.

Σύμφωνα με τον Όλιβερ Σόρτλ, καθηγητή στο Cambridge και συγγραφέα της ερευνητικής εργασίας, το αντικείμενο στο μέγεθος της Σελήνης εναπόθεσε μεγάλες ποσότητες σιδήρου και άλλων μετάλλων στην πρώιμη Γη.

Μετά από αυτές τις επιπτώσεις, το αρχαίο μάγμα αναδύθηκε από τον φλοιό της Γης γεμάτο με γραφίτη και οδήγησε σε σημαντικές ποσότητες νιτριλίων και ισονιτριλίων, που σχετίζονται με την πρεβιοτική χημεία. Αυτό το φαινόμενο υποδηλώνει ότι η λάβα θα μπορούσε επίσης να είναι ένα δομικό στοιχείο ζωής για αρχαία μικρόβια, κάτι που αποδείχθηκε στους πρώτους μας προγόνους.

Η ανακάλυψη της ηφαιστειακής προέλευσης της ζωής, όπως παρουσιάστηκε στη μελέτη του Απριλίου 2024, δεν αποκλείει άλλα αποδεδειγμένα δομικά στοιχεία της ζωής όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο, το υδρογόνο, το άζωτο, ο φώσφορος και το θείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ακριβής προέλευση της ζωής δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονολογικά ή με ακρίβεια. Ωστόσο, τόνισαν ότι υπάρχουν στοιχεία για οργανισμούς που μοιάζουν με βακτήρια που ζούσαν στη Γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και μπορεί να υπήρχαν νωρίτερα. Άλλες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι αρχαιότερες μορφές μικροβιακής ζωής ζούσαν στην αρχαία Γη σχεδόν πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις στις οποίες οι επιστήμονες βλέπουν την προέλευση της ζωής. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τη θεωρία πληροφοριών, τη θεωρία αντιγραφής RNA και τη θεωρία πρόσκρουσης μετεωρίτη. Ανεξάρτητα από την προσέγγιση, ο κοινός παρονομαστής για τα δομικά στοιχεία της ζωής είναι οι χημικές ουσίες, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες που υπήρχαν σε μια εποχή που το περιβάλλον της Γης ήταν εχθρικό για τη ζωή.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -