Έρευνα: Το πολύ καθισιό κάνει κακό στην υγεία αλλά υπάρχει «λύση»

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σίγουρα, όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακούσει για τα αρνητικά του να κάθεσαι όλη μέρα, κάθε μέρα. Παράλληλα, οι λεγόμενες δουλειές γραφείου δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του παρατεταμένου καθισιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και δεκαετίες ότι το καθισιό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου, δήλωσε ο Κέιθ Ντίαζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Όμως, μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόση ώρα μπορείτε να κάθεστε και πόσο συχνά πρέπει να κινείστε.

Οι ερευνητές προτείνουν αυτό το αργό περπάτημα ανά μισάωρο με στόχο, όπως αναφέρει ο Ντίαζ «να σπάσει το καθισιό με κάποια κίνηση». Για τη μελέτη αυτή μετρήθηκαν διάφοροι δείκτες υγείας σε διαφορετικούς συνδυασμούς φάσεων καθισιού και περπατήματος.

Αν πάλι τα μόλις πέντε λεπτά ανά μισάωρο φαίνονται πολλά τότε ακόμα και το ένα λεπτό περπάτημα ανά ώρα αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση στους συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γενικά υγιείς ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μπορεί να δουν ακόμη μεγαλύτερο όφελος, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -