Ερευνητές στη Βρετανία έφτιαξαν νέα ποικιλία σούπερ φράουλας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Μalling Ace, δηλαδή ο Άσος του Μalling, είναι μια σούπερ φράουλα, που έχει εξιτάρει τον κόσμο της κηπουρικής.

«Το όνομα της Ace δείχνει αυτό που νιώσαμε για αυτή –  πραγματικά υπερέχει», δήλωσε ο Adam Whitehouse, ο οποίος ηγήθηκε του έργου Malling Ace, του νέου είδους φράουλας που αναπτύσσεται στην Βρετανία.

«Είναι μια νέα ποικιλία που έχουμε παρακολουθήσει με το σύστημά μας, γιατί πραγματικά ξεχώρισε και προκάλεσε πολύ ενθουσιασμό σε τόσο πρώιμο στάδιο».

Οι φράουλες διατίθενται σε δύο ποικιλίες. Η πρώτη είναι αυτή του Ιουνίου, η κλασική, που προέρχεται από φυτά που καρποφορούν στις αρχές του καλοκαιριού και είναι τα πιο νόστιμα, πιο κόκκινα και ζουμερά. Όμως, η σύντομη περίοδος καλλιέργειας έξι έως οκτώ εβδομάδων του Ιούνιου ανάγκασε τους καλλιεργητές να βρουν τρόπους για να επεκτείνουν τη σεζόν.

Στη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν μια εναλλακτική μέθοδο, όπου το φυτό απέφερε καρπούς δύο φορές σε μία εποχή ή και περισσότερο. Αυτό είναι και το είδος της φράουλας, που καταναλώνει το ευρύ κοινό τα τελευταία 50 χρόνια, από σοδειές του Ιουλίου και μετά. Είναι αξιόπιστες αλλά όχι τόσο νόστιμες όσο οι πρώτες του Ιουνίου.

Τώρα όμως η άριστη φράουλα από το Ανατολικό Malling υπόσχεται να είναι η πρώτη που θα φέρει τη νοστιμιά εκείνων του Ιούνιου.

Η διαδικασία δημιουργίας της Malling Ace ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 250 χρόνια. Όπως ταιριάζει στη βασίλισσα των καλοκαιρινών φρούτων, οι σύγχρονες φράουλες προέρχονταν από τους κήπους των Βερσαλλιών.

Ο Antoine Nicolas Duchesne, βοτανολόγος του Λουδοβίκου του XV, πειραματίστηκε με άγριες φράουλες και ανακάλυψε ότι μπορούσε να γονιμοποιήσει φυτά για να αναπαράγει νέες ποικιλίες, προκαλώντας επανάσταση στην κηπουρική. Ο Whitehouse και οι συνεργάτες του στο East Malling χρησιμοποιούν μια μέθοδο που προέρχεται από τα πειράματα του Duchesne. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως οκτώ χρόνια.

«Την επέλεξα το 2015», είπε ο Whitehouse. «Ήταν ένα από τα 13.000 περίπου σπορόφυτα που εξετάζαμε εκείνη τη χρονιά. Συνήθως προσπαθούμε να μειώσουμε σε περίπου 1% την ελίτ της παραγωγής. Αλλά αυτή ξεχώριζε πραγματικά. Τη δοκιμάσαμε και τράβηξε την προσοχή όλων». είπε.

Η γεύση και το χρώμα είναι πολύ σημαντικά, αλλά υπάρχουν και άλλα λιγότερο προφανή κριτήρια όπως η αντίσταση στις ασθένειες, η στιλπνότητα και η απόδοση, που είναι μεταξύ των δεκάδων παραγόντων που εξετάζουν οι ερευνητές του East Malling.

Ωστόσο, για να γευτεί κάποιος την άριστη αυτή φράουλα θα πρέπει να περιμένει έναν χρόνο ακόμα. Και αυτό ισχύει για τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας μόνο.

Ο Will Roberts, ο οποίος επιβλέπει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το NIAB EMR, δήλωσε ότι το 90% των καλλιεργητών και των φυτωρίων που συνεργάζονται με την East Malling έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια καλλιέργειας της συγκεκριμένης φράουλας, σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -