Εργα σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης

Δείτε επίσης

Εργα σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Τα εικαστικά έργα της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη συνυπάρχουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίδουν τη δυνατότητα στον θεατή μιας καινούργιας ανάγνωσης των αρχαίων ευρημάτων, αγαλμάτων, έργων μικρογλυπτικής, ταμάτων, ταφικών κτερισμάτων.

Η καλλιτέχνις Αφροδίτη Λίτη μιλώντας για την έκθεση αυτή σημειώνει: «Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον από 27 πολύχρωμες πεταλούδες οι οποίες εισβάλουν παρελαύνουσες στο χώρο του Μουσείου, ξαναζωντανεύοντας στη μνήμη μας όλους τους δημιουργούς αυτού του υπερβατικού αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, το οποίο διασώθηκε αλώβητο μέχρι σήμερα. Μέσα δε από την υποδειγματική του ανάδειξη, η στιβαρή σχεδιαστική του δομή έρχεται να υποστηρίξει όλο το συναισθηματικό οικοδόμημα το γεμάτο γλυκύτητα και χαρά για ζωή… Οι πεταλούδες στα ψηφιδωτά φτερά τους μοιάζουν σα να φέρουν το τοπίο τους, ενώ παράλληλα προτείνω να συνοδεύονται από τρεις νεανικές φιγούρες, φυσικού μεγέθους, του ίδιου κατασκευαστικού τύπου με αυτές. Αυτές οι φιγούρες θα στέκονται εκστατικές μέσα στην αίθουσα απέναντι από τις γλυπτές άρκτους».

Ο υπεύθυνος ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, σημειώνει: «Δεν είναι μόνο η ιριδίζουσα λάμψη της γυάλινης ψηφίδας, είναι και η εκτυφλωτική λάμψη που εκπέμπει το μέταλλο, λειασμένο στην εντέλεια με τα επίμονα χέρια της Αφροδίτης Λίτη σε μορφές ψυχών και σωμάτων, που απαιτούν ρώμη ψυχής ευαίσθητης και σώματος μεγάλη, ώστε να βγουν νικήτριες οι μορφές της στη μάχη με τα ένδον, τη μοναξιά, τη θλίψη και τον θάνατο. Οι ψυχές της Λίτη δεν είναι εφήμερες, δημιουργήθηκαν για την αιωνιότητα του εδώ και του επέκεινα, σύμβολα ομορφιάς, αγνότητας, αγάπης άδολης παιδικής και αθάνατης».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σχολιάζει: «Πολλά από τα έργα της Αφροδίτης Λίτη συνάδουν εννοιολογικά και θεματικά με τα μόνιμα γλυπτά εκθέματα του Μουσείου. Η σύγχρονη εικαστική γραφή της Αφροδίτης Λίτη, με περίοπτα χάλκινα έργα καλυμμένα από γυάλινες ψηφίδες, “συνομιλεί” αρμονικά με τα έργα της αρχαιότητας και δημιουργεί μια διαδραστική εικονογραφική σχέση. Το Μουσείο γέμισε χρώμα και ζωντάνια από τις παιδικές φιγούρες που κοιτούν τα αγάλματα του Αρτεμισίου και τις πεταλούδες – ψυχές που αιωρούνται ανάμεσα στα έργα του γλύπτη Δαμοφώντα. Το συνολικό αφήγημα της γλυπτικής τοπιογραφίας της Λίτη αρμόζει αισθητικά με τη μουσειολογική εικόνα των αιθουσών του Μουσείου, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη».

Η Αφροδίτη Λίτη είναι καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 23 ατομικές εκθέσεις και έχει εκθέσει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Εχει εκδώσει 13 μονογραφίες και το έργο της ξεχώρισε από την αρχή της δράσης της, με αποτέλεσμα η ίδια να λάβει σειρά βραβείων γλυπτικής. Το 1983, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας τη βράβευσε και απέκτησε έργα της που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη. Ελαβε τιμητική διάκριση για τη γλυπτική της το 2001 από το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το 2010 βραβεύτηκε από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την έκθεσή της «Τα πολύτιμα της παράδοσης» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το 2011 έτυχε τιμητικής βράβευσης για το σύνολο του γλυπτικού της έργου από το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια απ’ τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες εμπειρίες της είναι η συνεργασία της με την Ιταλική πρεσβεία σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών, μέσω των 5 εκθέσεων γλυπτικής που διοργάνωσε μέσα στον αύλειο χώρο της πρεσβείας τα τελευταία 4 χρόνια.

Στο Μαυρομάτι Ιθώμης, 27240 51201, efames@culture.gr, καθημερινά: έως 15 Σεπτεμβρίου 8 – 7.30 μ.μ., 16 – 30 Σεπτεμβρίου 8 – 7 μ.μ., 1 – 15 Οκτωβρίου 8 – 6.30 μ.μ., 16 – 31 Οκτωβρίου 8 π.μ. – 6 μ.μ.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -