ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έργο που αποδίδεται στον Καραβάτζιο παραλίγο να πωληθεί για 1.500€

Λίγο πριν αποσυρθεί από τη δημοπρασία, ένας μικρός πίνακας του Χριστού είχε αποδοθεί στον Ισπανό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Χοσέ ντε Ριμπέρα και επρόκειτο να πωληθεί στη Μαδρίτη για περίπου 1.500€. Παρ’ όλ’ αυτά, μετά από υποψίες ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι ένας πολύ πιο πολύτιμος πίνακας του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να απαγορεύσει στον οίκο δημοπρασιών Ansorena κάθε πώληση και εξαγωγή του έργου εκτός της χώρας.

Ο Ριμπέρα, γιός ενός κατασκευαστή παπουτσιών στη Ρώμη, θαύμαζε πολύ τον Καραβάτζιο και ήταν αφοσιωμένος ακόλουθός του. Μάλιστα, χρησιμοποιούσε και ο  ίδιος την τεχνική του «chiaroscuro», που περιλαμβάνει τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ σκούρου και φωτεινού. Έτσι, παρεξήγηση σχετικά με την πατρότητα του έργου είναι παραπάνω από κατανοητή, αφού ο λιγότερο γνωστός Ιταλός ζωγράφος μπορούσε να μιμηθεί πολύ καλά τον δάσκαλό του.

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, πάντως, δήλωσε ότι κινήθηκαν γρήγορα για να επιβάλλουν έναν προληπτικό αποκλεισμό του πίνακα, μετά από ένα τηλεφώνημα που έλαβαν από ειδικούς από το μουσείο Prado. Ειδικοί του μουσείου ανέφεραν ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που υπονοούν ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι «αυθεντικός Καραβάτζιο».

Αυτή τη στιγμή ειδικοί, που θα αποφασίσουν την αυθεντικότητα του έργου, μελετούν εξονυχιστικά τον πίνακα.

Πάντως, μερικοί είναι ήδη πεπεισμένοι για την αυθεντικότητα του έργου. Ο Ιταλός κριτικός τέχνης και πολιτικός Βιτόριο Σγκάρμπι δήλωσε ότι είχε αναγνωρίσει αμέσως τον πίνακα ως Καραβάτζιο τον προηγούμενο μήνα, όταν είδε την φωτογραφία του έργου. «Τον είδα και αμέσως σκέφτηκα ότι με τις κατάλληλες χορηγίες θα μπορούσε να τον επιστρέψω στην Ιταλία. Η τιμή του είναι γύρω στα 100-150 εκατομμύρια ευρώ αν πωληθεί ιδιωτικά και 50 εκατομμύρια αν πωληθεί σε μουσείο».

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button