ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Εθελοντές φτιάχνουν μάσκες για τις ανάγκες του νοσοκομείου Ρόδου

Οι πολίτες της Ρόδου αποδεικνύουν το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που τους διακατέχει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα και η τοπική μας κοινωνία.

Μπορεί ο κορωναϊός να μην έχει φθάσει στη Ρόδο, έχει όμως περιορίσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στο σπίτι. Ο «εγκλεισμός» δεν έχει εμποδίσει όμως τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες να φανούν χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Μανώλη Στέργου-Μαρίας Παπαδημητρίου και Μίλτου Παγκά-Ζαφειρούλας Διακολουκά. Τα δύο ζευγάρια πήραν την πρωτοβουλία να κατασκευάσουν επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες για το νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς πρόκειται είδος που βρίσκεται σε έλλειψη και είναι απολύτως αναγκαίο για την προστασία των γιατρών, των νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχουν πάντα στη διάθεσή τους τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας.

Αφού ήρθαν σε επαφή με τους γιατρούς του νοσοκομείου και πληροφορήθηκαν για τον ενδεδειγμένο τρόπο παραγωγής των μασκών, προμηθεύτηκαν τα απαιτούμενα υλικά (100% βαμβακερό ύφασμα το οποίο μπορεί να αποστειρωθεί στον κλίβανο, ώστε να επαναχρησιμοποιούνται οι μάσκες). Αμέσως ξεκίνησε η παραγωγή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει παραδοθεί ένας ικανός αριθμός μασκών στο νοσοκομείο της Ρόδου.

«Ενημερωθήκαμε από γιατρούς του νοσοκομείου ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μάσκες, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες. Αποφασίσαμε να προμηθευτούμε από την τοπική αγορά τα απαιτούμενα υλικά για να παράγουμε μία ποσότητα μασκών για το προσωπικό του νοσοκομείου μας. Κατασκευάζουμε τις μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα το οποίο μπορεί να αποστειρωθεί στον κλίβανο. Έτσι οι μάσκες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να καλύψουν σε κάποιο βαθμό τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο καθένας δουλεύει στο σπίτι του και έχει αναλάβει ένα μέρος της διαδικασίας. Παραμένοντας στο σπίτι, ακολουθώντας τα μέτρα προφύλαξης, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η δοκιμασία που περνάμε όλοι μας»
, δήλωσε στη «δ» ο κ. Στέργου.

Φωτογραφίες από την παραγωγή των μασκών έχουν ανεβάσει οι εθελοντές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εισπράττοντας θετικά σχόλια από φίλους και γνωστούς, πολλοί από τους οποίους ρωτούν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ο κ. Παγκάς, τονίζει ότι σε τέτοιες στιγμές, ο εθελοντισμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προσφοράς και δηλώνει ότι όσο μπορούν να προμηθεύονται υλικά, θα συνεχίσουν να παράγουν ιατρικές μάσκες.
«Βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το νοσοκομείου της Ρόδου και τις κραυγές αγωνίας των εργαζόμενων, γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν την παραγωγή μασκών για τους γιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με τη διαδικασία που προβλέπεται. Τόσο οι μάσκες όσο και τα γάντια βρίσκονται σε έλλειψη και αποτελούν είδος βασικής ανάγκης αυτή την περίοδο.

Στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε όλοι μας, ο εθελοντισμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να βοηθήσει όπως και όσο μπορεί ο καθένας μας. Προμηθευτήκαμε υφάσματα, κορδόνια και ξεκινήσαμε την παραγωγή. Άλλος κόβει, άλλος σιδερώνει, άλλος ράβει και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα παραδώσουμε στο Νοσοκομείο μία ικανοποιητική ποσότητα μασκών και θα συνεχίσουμε να παραγάγουμε, όσο μπορούμε να προμηθευόμαστε υλικά», δήλωσε ο κ. Παγκάς και συμπλήρωσε: «Θέλω να τονίσω ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, έτσι ώστε να συμβάλει στην αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι να μείνει στο σπίτι του, τουλάχιστον όσοι δεν υποχρεούνται να βρίσκονται στις δουλειές τους. Όλοι μας οφείλουμε να τηρήσουμε τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης».

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button