ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΠΑΙΔΙ

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας τον Απρίλιο

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συγκεκριμένα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, ξεκινούν τον Απρίλιο νέοι κύκλοι διαδικτυακών σεμιναρίων Αστρονομίας για ενήλικες και για παιδιά.

«Ποιοι είναι οι αστερισμοί του ανοιξιάτικου ουρανού και πως τους αναγνωρίζουμε; Ποια αστρονομικά φαινόμενα υπολόγιζε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ποιες ακόμη πληροφορίες μας αποκαλύπτει η σύγχρονη έρευνα γι’ αυτόν; Ποια είναι η δομή των αστρικών σμηνών και των γαλαξιών που παρατηρούμε στο σύμπαν;»

Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα στα οποία θα αναφερθούμε κατά την διάρκεια του κύκλου των διαδικτυακών σεμιναρίων Αστρονομίας για ενήλικες που θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές: 4, 11 & 18 Απριλίου 2021, ώρα: 19:00 – 21:00.

Ειδικότερα, η θεματολογία του σεμιναρίου περιλαμβάνει:

  • Ανοιξιάτικος Ουρανός και οι Αστερισμοί
  • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
  • Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική

Σε κάθε συνάντηση περιλαμβάνεται και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος).

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Πρόκειται για επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής η οποία θα περιλαμβάνει: την έκθεση ιστορικών επιστημονικών οργάνων των 19ου και 20ου αι., την αίθουσα της Υπηρεσίας του Χρόνου και του υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, το σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και περιήγηση στην ιστορική βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα καταλήγει δε σε παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. Η παραπάνω επίσκεψη θα είναι δυνατή έως και ένα χρόνο μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Σεμινάριο Αστρονομίας: «Εξερευνώντας το Διάστημα»

Οι κύκλοι μαθημάτων «Εξερευνώντας το Διάστημα» αναφέρονται σε παιδιά ηλικιών 7 – 11 ετών. Στην διάρκεια των μαθημάτων οι μικροί «εξερευνητές του διαστήματος» θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα όπως:

Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πως θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Μέχρι που έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή; Πως δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες που παρατηρούμε από τα τηλεσκόπιά μας και πως είναι κατανεμημένοι στο Σύμπαν;

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο κύκλους σεμιναρίων. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4 διαδικτυακές συναντήσεις που ολοκληρώνονται από παρατήρηση, επίσης διαδικτυακή, από το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Φυσικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι νεαροί μαθητές θα μπορέσουν να επισκεφθούν και δια ζώσης το Αστεροσκοπείο και να παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από το φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως ακολούθως:

«Εξευρευνώντας το Διάστημα» – Α’ κύκλος

Σάββατo 3, 10 & 17 Απριλίου, ώρα 11:30 και Δευτέρα 19/04, ώρα 20:00 (η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο) με θεματολογία:

  • Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός
  • Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές
  • Αστέρια και Γαλαξίες

«Εξερευνώντας το Διάστημα» – Β’ κύκλος

Σάββατo 3, 10 & 17 Απριλίου, ώρα 13:30 και Τρίτη 20/04, ώρα 20:00 (η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο), με θεματολογία:

  • Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους
  • Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν
  • Εξερεύνηση του Διαστήματος / Αποστολές του Μέλλοντος

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτριο Τσιμπίδα και Αχιλλέα Στράντζαλη.

* Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής στα σεμινάρια Αστρονομίας, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2103490160 και 2103490055 ή στο e-mail: drasi@noa.gr

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button