Euro Low-Vision: Η Ελλάδα στον 1ο διεθνή διαγωνισμό για μουσικούς με οπτική αναπηρία

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τρεις φίλες και συμμαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου άφησαν για λίγο τη θεωρία της μουσικής και τα μαθήματα σολφέζ και πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού Euro Low-Vision 2021.Euro

Η Αναστασία Αξαοπούλου, η Ματίνα Γιάτσου και η Λουκία Κιρκινέζη, 18, 17 και 16 ετών αντίστοιχα, έχουν γεννηθεί με οπτική αναπηρία και ασχολούνται με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Μαθαίνοντας από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) για την διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού τραγουδιού για μουσικούς με αναπηρία όρασης οι τρεις μαθήτριες άρχισαν να ψάχνουν τα τραγούδια που ήδη έχουν γράψει για να διαλέξουν ποιο θα είναι αυτό που θα ηχογραφήσουν και κατέληξαν στο τραγούδι «Μονάχα μια Στιγμή».

Τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού έχει γράψει η 18χρονη Αναστασία Αξαοπούλου που διατηρεί εδώ και χρόνια κανάλι στο youTube με περισσότερα από 44 τραγούδια να βρίσκονται στις λίστες του καναλιού της.

«Όταν μας είπαν από το ΚΕΑΤ ότι γίνεται ένας διαγωνισμός τραγουδιού σαν την Eurovision ενθουσιαστήκαμε γιατί είμαστε και fans του διαγωνισμού. Ασχολούμαστε με τη μουσική πολλά χρόνια, οπότε η απόφαση για εμάς δεν ήταν δύσκολη», λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Αξαοπούλου ενώ η κ. Κιρκινέζη προσθέτει ότι ήταν κάτι που προέκυψε αρκετά τυχαία καθώς δεν είχαν ξαναδεί κάποιον παρόμοιο διαγωνισμό.Έτσι πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού τους στον προκριματικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το ΚΕΑΤ και κατάφεραν να αναδειχθούν νικήτριες και να περάσουν στον τελικό που διεξήχθη στις 21 Μαΐου. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού για μουσικούς με οπτική αναπηρία στον οποίο το ΚΕΑΤ συμμετέχει ως εταίρος και διοργανώνεται από κοινού από την VIEWS International και το DBSV (τη γερμανική ομοσπονδία τυφλών).

Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια οι τρεις κοπέλες εκπαιδεύονται εντατικά στην εκμάθηση μουσικής άλλοτε μελετώντας παρτιτούρες μέσω του κώδικα Μπράιγ, άλλοτε ηχογραφώντας το κομμάτι που τους ενδιαφέρει να μάθουν.

Η προετοιμασία για τη συμμετοχή έγινε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς έπρεπε «να τρέξουν» για να προλάβουν. Έχοντας βρει εμπόδια στο κομμάτι της ηχογράφησης τελικά τα κατάφεραν λίγες μέρες πριν την προθεσμία με την βοήθεια ενός φίλου τους ηχολήπτη.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε οι πρώτες που εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, είναι πολύ ωραία αυτή η ευκαιρία που μας δίνεται. Ίσως δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, “βλέπεις”- “δεν βλέπεις” αλλά θεωρώ ότι με σταδιακά βήματα κι αυτό είναι ένα από αυτά , μπορεί να επιτευχθεί», επισημαίνει η κ. Αξαοπούλου.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού Euro Low-Vision πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου διαδικτυακά, με νικήτρια την ισπανική συμμετοχή και την καλλιτέχνιδα Laura Diepstraten Garcia.

Ακούστε παρακάτω την ελληνική συμμετοχή:

http://https://www.youtube.com/watch?v=dmjcwnBO9Aw

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -