Εξάρχεια: Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα γειτονιά της Αθήνας

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Τα Εξάρχεια στις Best γειτονιές. Ίσως η πιο cool και εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας! Την περπατήσαμε στενό προς στενό και διαπιστώσαμε ότι είναι ένας πολύχρωμος και ζωντανός θύλακας.

Γράφει ο Βασίλης Κουλουρίδης

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μια ιστορική και αντισυμβατική γειτονιά

Τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική γειτονιά στο κέντρο της πόλης με ριζοσπαστικό και αντισυμβατικό χαρακτήρα. Η εναλλακτική τους φήμη χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν χρησίμευε ως καταφύγιο για τους διανοούμενους και τους αναρχικούς που διέφευγαν από την πολιτική καταπίεση. Αποτέλεσε, κέντρο του αντιδικτατορικού αγώνα και των κοινωνικών κινημάτων.

Έκτοτε, τα Εξάρχεια έχουν αναπτύξει μία κουλτούρα που προσελκύει ελεύθερους στοχαστές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές.

Στεγάζει πολλές καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους.

Είναι μία γειτονιά που διατηρεί αναλλοίωτο τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της.

Αν και συνδέονται με την πολιτική βία, το έγκλημα και τη χρήση ναρκωτικών, ως επί το πλείστων παραμένει ένας ζωντανός κόμβος πολιτισμού και τέχνης. Υπάρχει ισχυρή αίσθηση αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των κατοίκων.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η καλλιτεχνική και εναλλακτική ατμόσφαιρα των Εξαρχείων

Τα Εξάρχεια είναι η καρδιά της εναλλακτικής και καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας. Η γειτονιά είναι γεμάτη από γκαλερί τέχνης, καφέ που συχνάζουν καλλιτέχνες και μουσικοί και τοίχους γεμάτους με εντυπωσιακά γκράφιτι.

Καθώς περπατάει ο επισκέπτης στους δρόμους των Εξαρχείων θα δει τα πολλά και διάσπαρτα βιβλιοπωλεία με την πλούσια συλλογή βιβλίων, τα καταστήματα μουσικών οργάνων που δίνουν στη περιοχή μία μποέμικη ατμόσφαιρα.

Οι καφετέριες και οι ταβέρνες σφύζουν από ζωή με τους ντόπιους, τους τουρίστες, αλλά πρωτίστως τους φοιτητές με έναν χαλαρό ύφος, αλλά δίψα για ζωή.

Τα παλιά νεοκλασικά κτίρια μέχρι τα στενά σοκάκια, τα Εξάρχεια προσπαθούν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα μίας παραδοσιακής αθηναϊκής γειτονιάς.

Πέρα λοιπόν από τη φήμη των Εξαρχείων για τον ακτιβισμό και την αντικουλτούρα, κρύβεται μία ζωντανή κοινότητα, γεμάτη δημιουργικότητα, πνεύμα και πάθος για τη ζωή.

Μία βόλτα στα Εξάρχεια: To the point

Ίσως το σημαντικότερο μνημείο των Εξαρχείων, δεν είναι άλλο παρά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ιστορικό ίδρυμα, μνημείο της εξέγερσης του 1973, το οποίο αξίζει μια επίσκεψη για να γνωρίσεις την αρχιτεκτονική του και την πλούσια ιστορία του.

Δίπλα του βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθώρα εκθεμάτων στης χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, φιλοξενεί αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Όπως προχωράς προς την κεντρική πλατεία, θα συναντήσεις τα γκράφιτι που κοσμούν τους τοίχους και εκφράζουν την καλλιτεχνική φωνή της γειτονιάς. Φθάνοντας στη πλατεία των Εξαρχείων θα αντικρίσεις την καρδιά της συνοικίας, γεμάτη μεζεδοπωλεία, καφενεία και μπαρ, ένα μέρος  που σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σου ταιριάζει και ιδανικό για να χαλαρώσεις.

Τέλος, αξίζει να περάσεις από την Βαλτετσίου, έναν από τους γραφικότερους δρόμους με τα παραδοσιακά σπίτια και τα νεοκλασικά κτίρια.

Το κίνημα της τέχνης του δρόμου

Όταν έρχεσαι από το Κολωνάκι, οι πολύχρωμες ζωγραφιές στο δρόμο σου δίνουν το μήνυμα ότι έφτασες στα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια, είναι γνωστά για την street art, με εντυπωσιακά γκράφιτι σε κάθε γωνιά. Πώς άλλωστε να γλυτώσει αυτή  πολυσυλλεκτική, μποέμικη και επαναστατική γειτονιά της Αθήνας.

Οι τοίχοι των Εξαρχείων είναι βομβαρδισμένοι με πολιτικά συνθήματα, γκράφιτι κάθε στυλ και κάποιες εξαιρετικές τοιχογραφίες γεμάτες δυνατούς συμβολισμούς και μηνύματα.

Τελικά τα Εξάρχεια τι είναι;

Είναι μία μοναδική γειτονιά! Με την εναλλακτική κουλτούρα, την ιστορία της αντίστασης και τη ζωντανή ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν και αυτό στην Αθήνα. Είναι εκεί για να προσφέρουν σε όποιον θέλει να βιώσει μία διαφορετική πλευρά της Αθήνας.

Δείτε Επίσης Πού θα μεταφυτευτούν τα δέντρα από την πλατεία Εξαρχείων

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -