Εξοικονομώ: Δύο νέα προγράμματα – Το ένα για ευάλωτα νοικοκυριά

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» αναμένεται να δημοσιευθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2024.

Το πρώτο θα αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και το άλλο θα κινείται στα πρότυπα του κλασικού Εξοικονομώ.

Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά

Το πρώτο από τα δύο προγράμματα αναμένεται το προσεχές διάστημα. Θα αφορά αποκλειστικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Η μέση επιδότηση θα κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα τρέξει με διαδικασίες fast track, όπου προτεραιότητα θα έχουν όσοι υποβάλλουν πιο γρήγορα την αίτηση. Το πρόγραμμα θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, είτε πρόκειται για μονοκατοικία είτε πρόκειται για διαμέρισμα.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται εργασίες αλλαγής κουφωμάτων και μόνωσης.

Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό κόστος 60 εκατ. ευρώ.

Εξοικονομώ 2024

Αργότερα, το Φθινόπωρο, θα δημοσιευθεί και το κλασικό πια Εξοικονομώ, στο οποίο οι πόροι που θα διατεθούν θα είναι περίπου 870 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τις κλασικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που θα επιδοτούνται, αναμένεται να έχει αυξημένη επιδότηση για τοποθέτηση αντλιών θερμότητας.
Οι κλιματικοί στόχοι

Η Ελλάδα στοχεύει να αυξήσει τις εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η αύξηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν τοποθετήσει αντλίες θερμότητας από το 7% σήμερα στο 17% έως το 2030 και στο 91% έως το 2050. Σε ό,τι αφορά στα κτήρια υπηρεσιών, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό από το 57% σήμερα στο 69% έως το 2030 και στο 90% έως το 2050.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -