Facebook, Instagram και WhatsApp – Γιατί «έπεσαν» – Τι συνέβη

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το μπλακ άουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp και η εξήγηση που έδωσαν οι τεχνικοί λογισμικού της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Τα Facebook, Instagram και WhatsΑpp επανήλθαν μετά από 6 ώρες τελικά. Το «κρασάρισμα» σε αυτά τα social media έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης, την ώρα που στο Twitter έγινε πάρτι με απίστευτα memes για το τεχνικό πρόβλημα να γίνονται viral.

Σε ανακοίνωσή τους οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου 2021 τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

Σημειώνεται ότι τόσο το Facebook όσο και το Instagram, το WhatsApp και το Messenger ήταν εκτός λειτουργίας ακόμη και για 7 ώρες σε ορισμένες χώρες του πλανήτη. «Πόσο κάνει» να το αγοράσει, ρωτούσε ο Mr Twitter, ενώ οι τεχνικοί της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πάσχιζαν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Πού οφείλεται το μπλακ άουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp – Τι λένε οι μηχανικοί

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε το Facebook σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας. Εκτιμάται ότι τις συγκεκριμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το ιστορικό black out προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Η συγγνώμη του Mr Facebook – Πόσα έχασε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από το ιστορικό blackout

Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πτώση της μετοχής του Facebook στη Wall Street. Ειδικότερα, με το άνοιγμα της συνεδρίασης η μετοχή μπήκε με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι απώλειες τις πρώτες ώρες έφτασαν μέχρι και το 6%.

«Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την σημερινή αναστάτωση. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε» ανέφερε σε μήνυμά του ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το ιστορικό blackout.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -