ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Film Olympiad – Η πρώτη Διεθνής Κινηματογραφική Ολυμπιάδα

Η πρώτη Διεθνής Κινηματογραφική Ολυμπιάδα στην Ελλάδα είναι γεγονός και περιλαμβάνει ομίλους, νοκ άουτ και τελικούς.
Η πρώτη στα χρονικά Ολυμπιάδα για κινηματογραφιστές πρόκειται να διοργανωθεί για πρώτη φορά εντός του 2021 στην Ελλάδα. Η ίδρυση της «Film Olympiad» στοχεύει σε μια καθηλωτική εμπειρία για κοινό και δημιουργούς, με κινηματογραφικές ταινίες να διαγωνίζονται σε μηνιαία Grand Prix, τα οποία εξασφαλίζουν προκρίσεις για την ετήσια Κινηματογραφική Ολυμπιάδα.

Σε αντίθεση με τα πατροπαράδοτα φεστιβάλ, όπου οι ταινίες συνθέτουν απλά μια αξιόλογη ενιαία και μακροσκελή λίστα, στην Κινηματογραφική Ολυμπιάδα οι ταινίες χωρίζονται σε πλήθος ομίλων, από τους οποίους οι καλύτερες προκρίνονται για να αναμετρηθούν στη συνέχεια σε αγώνες νοκ-αουτ, έως τον μεγάλο τελικό.

Το συγκεκριμένο «αθλητικογενές» σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το ποιες ταινίες επιλέγονται ως καλύτερες, αφού πλέον, οι ταινίες χωρίζονται από τη φάση των νοκ-άουτ σε ζευγάρια με την καλύτερη εκ των δύο να προκρίνεται. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα αυξημένο σασπένς για το ποια θα κριθεί ως καλύτερη.

Αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να προωθήσουν ως «viral» τους αγώνες-αναμετρήσεις των ταινιών τους.

Από την Κινηματογραφική Ολυμπιάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μετάλλια. Οι δημιουργοί από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα φυσικά, μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλια (Χρυσό, Ασημένιο και Χάλκινο) σε 30 κατηγορίες, όπως Χρυσό Μετάλλιο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου κλπ.

Επίσης, στο πνεύμα άλλων αθλητικών διοργανώσεων, θα υπάρχουν πίνακες μεταλλίων. Οι πίνακες θα δείχνουν τόσο τους κινηματογραφιστές με πολλαπλές υποψηφιότητες και μετάλλια, όσο και την κατάταξη των χωρών με τις περισσότερες επιτυχίες. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές μπορούν να συμμετάσχουν στην Κινηματογραφική Ολυμπιάδα, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα και στοχεύοντας στο καλύτερο ομαδικό αποτέλεσμα.

Τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ταινίες μικρού μήκους (κάτω των 50 λεπτών), που έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία 5ετία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τα ντοκιμαντέρ και animation μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, καθώς και μουσικά βίντεο – video clip.

Η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα, πέραν της ηθικής επιβράβευσης που παρέχεται μέσα από τη συμμετοχή και τις διακρίσεις, στοχεύει να στηρίξει έμπρακτα όλους τους δημιουργούς και ειδικά τους νεότερους και ανερχόμενους.

Σε αυτό το πνεύμα ακριβώς έχει χτιστεί το φιλικό προς τα μέσα μοντέλο αγώνων του φεστιβάλ. Υπάρχουν χρηματικά έπαθλα κάθε μήνα, ενώ όλοι οι δημιουργοί, ανεξαρτήτως του αν η ταινία τους γίνει δεκτή ή όχι στο φεστιβάλ, λαμβάνουν μια εποικοδομητική κριτική από τους κριτές που θα δουν την ταινία τους.

Η ιδέα της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας αποτελεί μια -από δεκαετίας σύλληψη- του Έλληνα σκηνοθέτη και ηθοποιού Ιωάννη Μακρόπουλου, που σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημιουργούς αλλά και έμπειρους διοργανωτές αθλητικών αγώνων από τουλάχιστον άλλες 6 χώρες, ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας να οργανώνουν την πρωτοποριακή αυτή διοργάνωση.

Η δήλωση συμμετοχών είναι ήδη ανοιχτή για τον πρώτο Grand Prix της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας και γίνεται μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway. 

Ειδικά για τους Έλληνες Κινηματογραφιστές, μόνο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, δίνεται μια έκπτωση στο κόμιστρο συμμετοχής με τον κωδικό «OLYMPIAD4GREECE», προκειμένου να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον επίσημο ιστότοπο της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας ή να στείλουν email στο submissions@filmolympiad.com.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως εθελοντές, ασκούμενοι ή χορηγοί στη μεγάλη αυτή κινηματογραφική γιορτή της πρώτης «Film Olympiad», μπορούν να επικοινωνήσουν και στο partners@filmolympiad.com.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button