Φοιτητική ομάδα έφτιαξε σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η φοιτητική ομάδα Fireproov, δημιούργησε ένα σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς, το οποίο προβλέπει και αναλύει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στις «επικίνδυνες» περιοχές.

Ίχνη καπνού εντοπίζει από την κορυφή ενός δέντρου, όπου είναι τοποθετημένος, ο αισθητήρας του συστήματος έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς που δημιούργησε η φοιτητική ομάδα Fireproov, η οποία πέρασε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece.

Το σήμα φτάνει άμεσα στον διαχειριστή του συστήματος και στις αρμόδιες αρχές, την πυροσβεστική και τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας. Οι ίδιοι είχαν, άλλωστε, ενημερωθεί νωρίτερα για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς οι έξυπνοι αλγόριθμοι βελτιστοποίησης που ανέπτυξαν οι φοιτητές καταφέρνουν να κάνουν μια αξιόπιστη ανάλυση κινδύνου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων.

Παράλληλα με τη μετάδοση του σήματος κινδύνου, ένα drone απογειώνεται, στέκεται πάνω από το σημείο της φωτιάς, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωσή της και ρίχνει από το κατάλληλο ύψος τις ειδικές πυροσβεστικές βόμβες που σβήνουν την εστία.

Από την πλευρά της ομάδας Fireproov, ο Αδαμάντιος Αβραντίνης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ιδέα για τη δημιουργία του συστήματος, που λειτουργεί με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, προέκυψε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διδάσκει ο καθηγητής Σταύρος Λουνής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος μαζί με τους συμφοιτητές του στο 4ο έτος, Αννα Μαρία Μερσίνογλου, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Σταύρο Βασίλαρο σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες Internet of Things που συνδέουν μεταξύ τους πλήθος συσκευών, για εφαρμογές στον τομέα των πράσινων πόλεων με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών.

Η διαφορά με άλλα συστήματα εντοπισμού πυρκαγιών, σύμφωνα με την ομάδα Fireproov, είναι πως: «η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, αλλά όλη τη διαδικασία της πρόβλεψης και της ανάλυσης κινδύνου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ομάδα υποστηρίζει επίσης πως το σύστημα αυτό, εκτός από τις επίσημες κρατικές αρχές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιώτες που θέλουν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους, είτε πρόκειται για κατοίκους περιοχών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε ακόμη και για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε «ευαίσθητες» περιοχές γύρω από πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ενός τέτοιου προϊόντος ο κ. Αβραντίνης διευκρινίζει ότι αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τον εκάστοτε εξοπλισμό, τους αισθητήρες, το είδος του drone, τη δυνατότητά του να πετάει σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και το βάρος των πυροσβεστικών βομβών που μπορεί να μεταφέρει. Σημαντικό είναι και το κόστος του λογισμικού που ουσιαστικά συντηρεί όλες τις συσκευές με τις οποίες επικοινωνεί, επιλύει προβλήματα και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τη συνέχιση του έργου.

«Ενδεικτικά είχαμε υπολογίσει σαν ένα ελάχιστο ενδεικτικό κόστος, τις 2.500 με 3.000 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει το drone, την εγκατάσταση μερικών συσκευών εντοπισμού, την ετήσια συνδρομή στο λογισμικό και ένα σετ από τις μπάλες πυρόσβεσης που τις προμηθευόμαστε από άλλους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -