ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστό καλαμάρι από τη Χίο

Μια παραδοσιακή χιώτικη συνταγή

Γεμιστό καλαμάρι από τη Χίο. Θάλασσα, θάλασσα, θάλασσα! Μια ξεχωριστή συνταγή από τη Χίο που συνδυάζει την παράδοση με την σύγχρονη μαγειρική σε ένα λαχταριστό πιάτο.

Υλικά

  • 4-5 καλαμάρια μεγάλα (κατά προτίμηση)
  • Φέτα κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. ούζο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ντομάτα σε φέτες και λίγη παρμεζάνα τριμμένη (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα καλαμάρια, καθαρίζουμε τα εσωτερικά και αφαιρούμε τα πτερύγια,
    τα οποία κόβουμε σε κομματάκια για να τα χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα μας.
  2. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε καλά τα κομμένα πτερύγια,
    το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε
    το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά 2-3 λεπτά ακόμα.
  3. Μόλις κρυώσουμε λίγο το μείγμα προσθέτουμε την τριμμένη φέτα (βάλτε αρκετή!)
    και αναμειγνύουμε.
  4. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι μας σε ένα πυρέξ, όπου και τοποθετούμε τα καλαμάρια.
  6. Πάνω στα καλαμάρια γαρνίρουμε βάζοντας από μία φέτα ντομάτα (τα βοηθάει να μην ξεραθούν) και λίγη τριμμένη παρμεζάνα (για να κάνουν και ωραία κρούστα).
  7. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, έπειτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.

Καλή επιτυχία!

Γεμιστό καλαμάρι από τη Χίο

Το καλαμάρι υπάγεται στα μαλάκια και το συναντάμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Στα ελληνικά νερά υπάρχει σε αφθονία. Το μέγεθος των καλαμαριών ποικίλλει από 1 εκ.μέχρι τις απίστευτες διαστάσεις των γιγαντιαίων καλαμαριών που ζουν στα μεγάλα βάθη των ωκεανών.  Ένα άλλο συγγενικό είδος, και αυτό σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες, είναι το θράψαλο. Ξεχωρίζει από το καλαμάρι επειδή τα τριγωνικά του πτερύγια δεν ξεπερνούν το μισό μήκος του σώματος, δεν έχει εσωτερικό κόκκαλο, έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα.
Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Η θάλασσα και οι λέξεις μου, ότι με ορίζει. Αθεράπευτα ρομαντική. Έχω ένα ονειροπόλο πνεύμα αλλά ξέρω να πατώ στη γη. Λατρεύω τους ανθρώπους που λένε αλήθειες, τα ζώα και τη φύση. Γελάω, χαμογελάω και σκέφτομαι θετικά. Ένα αθώο παιδικό βλέμμα μπορεί να με κάνει να αναθεωρήσω χίλια πράγματα στη ζωή μου. Παθιάζομαι με ένα χαμόγελο. Ηρεμώ με μια αγκαλιά και με μια ματιά στη θάλασσα. Ήμουν μια κάμπια, που τώρα είναι χρυσαλίδα και θέλω να γίνω πεταλούδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close