Γιατί είναι ιστορική η ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν | Του Φώτη Σιούμπουρα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Αναμφίβολα ιστορική ημέρα, αυτή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μετά από τέσσερα χρόνια λαϊκισμού, δημαγωγίας, θεσμικών προκλήσεων, αλλά και κάποιων επιτυχιών στην Οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο

Ο εκλεγμένος νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε ήδη τα ηνία της εκτελεστικής εξουσίας της ισχυρότερης χώρας του κόσμου εν μέσω πανδημίας, ύφεσης, γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κοινωνικών αναταραχών.

Με το κόμμα του να ελέγχει πλέον πλήρως τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, οι δημοκρατικοί θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν την πορεία των ΗΠΑ για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια πορεία θα επιλέξουν. Tην χάραξε ουσιαστικά στην παρθενική του ομιλία με κεντρική ιδέα «Ενωμένη Αμερική» ο Τζο Μπάιντεν . Απηύθυνε ενωτικό μήνυμα με στόχο την υπέρβαση του διχαστικού κλίματος που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα. Με έντονο συμφιλιωτικό τόνο, ο Μπάιντεν σκιαγράφησε παράλληλα τις προτεραιότητες τις προεδρίας του, κάνοντας αναφορές στην πανδημία, στις «πληγές του έθνους που πρέπει να επουλωθούν» και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, που μας αφορά κιόλας, είναι δεδομένο ότι ο Μπάιντεν θα κινηθεί πιο συστημικά. Ο προκάτοχός του είχε πιο θερμές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν παρά με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο συστημικός Μπάιντεν δεν υπάρχει περίπτωση να πορευτεί κατ’ αυτό τον τρόπο. 

Η σημαντικότερη πρόκληση του Μπάιντεν όμως δεν είναι ούτε στην οικονομία, όπου αναμένεται να κρατήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του (μειώσεις φορολογικών συντελεστών μείωση της γραφειοκρατίας) ούτε στις διεθνείς σχέσεις.

Είναι στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς δημαγωγίας, παραπληροφόρησης, και λαϊκισμού, η χώρα είναι διχασμένη. Ο συμφιλιωτικός τόνος του νέου προέδρου μπορεί να επουλώσει ορισμένες από τις πληγές που άνοιξε ο προκάτοχός του, όμως αυτό δεν αρκεί.

Θα πρέπει οι, κυρίαρχοι πλέον, δημοκρατικοί να αποδείξουν ότι επιδιώκουν τη συμφιλίωση με ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού των ΗΠΑ που έχει πάψει να πιστεύει στους θεσμούς και τους άγραφους νόμους που για 250 χρόνια έχουν κάνει τις ΗΠΑ το φωτεινό παράδειγμα ελευθερίας και δημοκρατίας στον πλανήτη.

Να πείσει όλους εκείνους τους «επαναστάτες», που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και τραυμάτισαν τη Δημοκρατία. Όλους εκείνους τους συνομοσιολόγους και τους οπαδούς των fake news, πως ο λαϊκισμός είναι μεγάλη πληγή για τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Και πως υπάρχουν δυνάμεις ενωτικές, συμφιλιωτικές, δημοκρατικές που μπορούν να οδηγήσουν ένα έθνος μπροστά.

 

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Φώτης Σιούμπουρας

Περισσότερα άρθρα του Φώτη Σιούμπουρα ΕΔΩ

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -