Γιατί νιώθουμε πως ο πρώτος μήνας του χρόνου διαρκεί μια αιωνιότητα;

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο Ιανουάριος συχνά μοιάζει ατελείωτος. Οι γιορτές έχουν τελειώσει, η καθημερινότητα επιστρέφει με έντονο ρυθμό και ο χειμωνιάτικος καιρός κάνει τις μέρες να φαίνονται μονότονες και βαριές.

Αλλά γιατί αισθανόμαστε πως ο πρώτος μήνας του έτους διαρκεί πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους;

Γράφει η Κατερίνα Ματέρη.

1. Η μετάβαση από την εορταστική περίοδο

Ο Δεκέμβριος είναι γεμάτος προσμονή, γιορτές, διακοπές και κοινωνικές συναναστροφές. Μετά την ένταση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Ιανουάριος φέρνει μια απότομη επιστροφή στη ρουτίνα. Οι υποχρεώσεις και οι στόχοι της νέας χρονιάς δημιουργούν την αίσθηση ότι οι μέρες κυλούν αργά και δύσκολα.

2. Ο χειμώνας και η έλλειψη φωτός

Οι σύντομες, κρύες και συχνά μουντές μέρες του Ιανουαρίου επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Η έλλειψη ηλιοφάνειας μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία και κούραση, κάνοντας τον χρόνο να μοιάζει πως περνάει πιο αργά. Οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, και η έλλειψη εξωτερικών δραστηριοτήτων δημιουργεί την αίσθηση στασιμότητας.

3. Τα οικονομικά της νέας χρονιάς

Μετά τις γιορτές, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω των αυξημένων εξόδων των Χριστουγέννων. Η περίοδος μέχρι τον επόμενο μισθό φαίνεται μεγάλη, ενισχύοντας την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος δεν τελειώνει ποτέ.

4. Η ψυχολογία των νέων ξεκινημάτων

Η αρχή της χρονιάς είναι γεμάτη αποφάσεις, στόχους και προσδοκίες. Οι άνθρωποι βάζουν στόχους για υγιεινή ζωή, γυμναστική, καριέρα, οικονομία, όμως πολλές φορές η πραγματικότητα είναι πιο απαιτητική από ό,τι περιμέναμε. Η απογοήτευση από τις πρώτες δυσκολίες κάνει τον Ιανουάριο να φαίνεται ακόμα πιο βαρύς.

5. Ο «νόμος» της αντίληψης του χρόνου

Ψυχολογικά, όταν βιώνουμε μια περίοδο γεμάτη ρουτίνα και λίγες αξιομνημόνευτες στιγμές, ο χρόνος μοιάζει να περνάει πιο αργά. Ο Ιανουάριος δεν έχει τις χαρούμενες διακοπές του Δεκεμβρίου ή την αίσθηση ανανέωσης που φέρνει η άνοιξη, οπότε το μυαλό μας τον αντιλαμβάνεται ως έναν μήνα «στατικό».

Πώς να κάνουμε τον επόμενο Ιανουάριο να φαίνεται πιο σύντομος

  • Προγραμματίστε μικρά γεγονότα: Μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο ή μια συνάντηση με φίλους μπορεί να «σπάσει» τη μονοτονία.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Αντί για μεγάλες αποφάσεις, επικεντρωθείτε σε μικρές, εφικτές αλλαγές.
  • Ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο: Ένα νέο χόμπι ή δραστηριότητα θα βοηθήσει τον χρόνο να κυλήσει πιο ευχάριστα.
  • Εστιάστε στη θετικότητα: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η άνοιξη πλησιάζει και κάθε μέρα φέρνει κάτι καινούργιο.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι ο Ιανουάριος είναι ατελείωτος, θυμηθείτε ότι είναι απλώς μια αντίληψη.

Και ευτυχώς, αύριο ξημερώνει ο Φεβρουάριος!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -