Γλωσσολόγος του Μπέρκλεϊ συνδέει τις πρώτες γλώσσες της Βόρειας Αμερικής με τη Σιβηρία

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Τζοάνα Νίκολς, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε το πρωτοποριακό της έργο στον τομέα της ιστορίας της γλώσσας για να μάθει περισσότερα για την ανάπτυξη της γλώσσας στη Βόρεια Αμερική. Διαπίστωσε ότι οι ρίζες της μπορεί να εντοπιστούν σε δύο γλωσσικές ομάδες που προέρχονται από τη Σιβηρία. Η εργασία της δημοσιεύεται στο American Journal of Biological Anthropology.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έμαθαν περισσότερα για τους ανθρώπους που κατοικούσαν αρχικά στη Βόρεια Αμερική και κατ’ επέκταση στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ένα χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο: η εξέλιξη των γλωσσών που μιλούν οι άνθρωποι που ζουν στον σημερινό Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Για αυτή τη νέα μελέτη, η Νίκολς χρησιμοποίησε στατιστικές τεχνικές που ανέπτυξε για να εντοπίσει τη γλωσσική καταγωγή από τους πρώτους κατοίκους της Βόρειας Αμερικής, 24.000 χρόνια πίσω. Οι τεχνικές της Νίκολς περιλαμβάνουν τη χρήση γλωσσικής τυπολογίας, ένα πεδίο που περιλαμβάνει τη σύγκριση γλωσσών και την οργάνωσή τους με βάση κοινά κριτήρια. Για να μάθει περισσότερα για τις πρώιμες γλώσσες της Βόρειας Αμερικής, συνέταξε λίστες γλωσσικών χαρακτηριστικών και τις εφάρμοσε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Στη συνέχεια βαθμολόγησε κάθε μία από τις γλώσσες με βάση τις ιδιότητες που αποκαλύφθηκαν. Αυτό της επέτρεψε να συγκρίνει τις γλώσσες ως τρόπο να βρει ομοιότητες μεταξύ τους και να εντοπίσει μοτίβα.

Η Νίκολς ανακάλυψε ότι μπορούσε να εντοπίσει τις γλώσσες που ομιλούνταν αρχικώς στη Βόρεια Αμερική σε δύο μόνο γενεαλογίες γλωσσών, και οι δύο προέρχονται από τη Σιβηρία. Όπως σημειώνει, αυτές οι γλώσσες ήρθαν με τους ανθρώπους που διέσχισαν τις χερσαίες γέφυρες που υπήρχαν ακόμα κατά τη διάρκεια του ατέλειωτου χιονιού της Εποχής των Παγετώνων.

Αυτές οι δύο κύριες ομάδες που βρήκε εξελίχθηκαν σε διαφορετικές γλώσσες καθώς οι άνθρωποι μετακόμισαν σε διαφορετικές περιοχές – εστίασε πιο συγκεκριμένα σε 60 από αυτές. Διαπίστωσε ότι πολλές από αυτές τις γλώσσες επηρεάστηκαν επίσης από πολλαπλά κύματα Σιβηριανών που έφτασαν στη Βόρεια Αμερική.

Συμπεραίνει ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των αρχικών γλωσσών έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων και βρίσκονται πλέον στον σημερινό γλωσσικό πληθυσμό.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -