ΠΡΟΣΩΠΑ

Google Doodle για τη Mascha Kaléko: Δυναμική Ποιήτρια – Ανεξάρτητη Γυναίκα

Την Πολωνή δυναμική ποιήτρια Mascha Kaleko (Μάσα Καλέκο) τιμά η Google με Doodle. Η Καλέκο αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30.

Η Καλέκο γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία, από Εβραίους γονείς, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία.

Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm».

Από το 1929 και έπειτα η ποίησή της, η οποία παρουσιάζει την αστική ζωή στο Βερολίνο, εκδίδεται σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

Γνωρίζει από νεαρή ηλικία την αναγνώριση. Σε ένα -μάλιστα- από τα ποιήματά της με τίτλο “Das Bißchen Ruhm” γράφει μεταφορικά για τη φήμη, ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται καθημερινά με φροντίδα. Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία απεικονίζεται και στο -αφιερωμένο στο πρόσωπό της- Google Doodle.

Στα ποιήματά της η Kaleko αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του Βερολίνου την περίοδο του 1930. Συχνά “εκθειάζει” μέρη και τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι της λογοτεχνίας συναντιούνταν. Το 1933 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα “Lyrisches Stenogrammheft” το οποίο γρήγορα υποκύπτει στη ναζιστική λογοκρισία.

Μέσω σατιρικών στίχων εξερευνά σημαντικά ζητήματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Το 1938 μετακινείται στις ΗΠΑ με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη Chemjo Vinaver και τον επτάχρονο γιο τους, τον οποίο λίγα χρόνια αργότερα, θα χάσει από παγκρεατίτιδα σε ηλικία 31 ετών.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, το 1956 επιστρέφει στο Βερολίνο. Τρία χρόνια αργότερα πρόκειται να τιμηθεί με το βραβείο Fontage , το οποίο όμως και απορρίπτει καθώς θα της το παρέδιδε ένας πρώην αξιωματικός Ναζί.

Το 1959 για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, όπου και εγκαθίσταται μέχρι τον Ιανουάριο του 1975, όταν και η ποιήτρια αφήνει την τελευταία της πνοή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ζυρίχη.

Google Doodle για τη Mascha Kaléko: Δυναμική Ποιήτρια - Ανεξάρτητη Γυναίκα


Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.


Διαβάστε ΕΔΩ τα πιο ενδιαφέροντα  Google Doodle


 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button