ΙΣΤΟΡΙΕΣΠΡΟΣΩΠΑ

Google Doodle για τον Terry Fox| Πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο

Ο θρυλικός αθλητής από τον Καναδά

Αφιερωμένο στον Καναδό αθλητή Terry Fox είναι το σημερινό doodle της Google, ο οποίος κατάφερε να γίνει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο.

Ο Terry Fox ή αλλιώς Terrance Stanley Fox CC OD (28 Ιουλίου 1958 – 28 Ιουνίου 1981) ήταν Καναδός αθλητής, ανθρωπιστικός και ακτιβιστής για τον καρκίνο.

Το 1977, σε ηλικία 18 ετών, ο Fox διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του. Το 1980, με ένα πόδι ακρωτηριασμένο, ξεκίνησε από την ανατολική έως τη δυτική ακρη του Καναδά τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» στο St. John’s, Newfoundland. για να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει την έρευνα για τον καρκίνο.

Όταν διαγνώστηκε η μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες, ο Τέρι Φοξ είχε συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό μέχρι τον Απρίλιο του 1981, λίγο προτού φύγει από τη ζωή, έναν μήνα πριν από τα 23α γενέθλιά του, είχε φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέσω δωρεών, πάρα πολύ κοντά στο στόχο που είχε θέσει. Αν και η εξάπλωση του καρκίνου του τον ανάγκασε τελικά να τερματίσει την αναζήτησή του μετά από 143 ημέρες και 5.373 χιλιόμετρα (3.399 μίλια), και τελικά του κόστισε τη ζωή του, οι προσπάθειές του οδήγησαν σε μια διαρκή, παγκόσμια κληρονομιά. Το ετήσιο Terry Fox Run, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1981, έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μίας ημέρας έρανος στον κόσμο για έρευνα για τον καρκίνο.

celebrating-terry-fox-6753651837108344-2x_0.png

To Google Doodle για τον Terry Fox

Εκτός από το ότι είναι το νεότερο άτομο που ονομάστηκε ποτέ Companion of the Order of Canada , ο Terry Fox κέρδισε το βραβείο Lou Marsh του 1980 ως κορυφαίος αθλητής του έθνους και ανακηρύχθηκε σαν Newsmaker της χρονιάς του Καναδά τόσο το 1980 όσο και το 1981. Θεωρείται εθνικός ήρωας, έχει είχε πολλά κτίρια, αγάλματα, δρόμους και πάρκα που ονομάστηκαν προς τιμήν του σε όλη τη χώρα. Στις 28 Ιουνίου 1981 ο άνθρωπος που στον Καναδά θεωρείται ήρωας και ένας από τους σπουδαιότερους πολίτες στην ιστορία άφησε την τελευταία του πνοή. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες.  «Δε θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται. Θέλω να κάνω οτιδήποτε μπορούσα, οτιδήποτε μπορούσε να γίνει», είχε δηλώσει και έγινε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος επιχείρησε να τρέξει κατά μήκος του Καναδά. Ωστόσο ήταν ο πρώτος που έτρεξε κόντρα στην άνεμο». Με αυτά τα λόγια προλόγισε η δημοσιογράφος της Τορόντο Σταρ το ντοκιμαντέρ για τον αγώνα του Τέρι Φοξ. Αυτή άλλωστε ήταν όλη η (σύντομη) ζωή του. Ένας διαρκής αγώνας.


 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button