H μεταμόσχευση ήπατος βοήθησε μια γυναίκα να απαλλαγεί από τον καρκίνο του εντέρου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μια 32χρονη γυναίκα από το Μάντσεστερ υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο για προχωρημένο καρκίνο του εντέρου.

Η Μπιάνκα Περέα διαγνώστηκε με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 4 τον Νοέμβριο του 2021, με τη νόσο να έχει εξαπλωθεί και στα οκτώ τμήματα του ήπατος της. Αν και η πρόγνωση ήταν δυσοίωνη, η ασθενής ανταποκρίθηκε πολύ καλά στη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, παρά την καλή εξέλιξη, η ασθένεια παρέμενε ακόμα στο συκώτι της. Επειδή ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί, μόνο μια μεταμόσχευση θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Η μεταμόσχευση ήπατος έγινε το καλοκαίρι του 2024 και από τότε είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο.

Αν και η μεταμόσχευση είναι πιο συνηθισμένη στη θεραπεία πρωτοπαθών καρκίνων του ήπατος, η συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνει πολλές μελέτες που αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου.

Η θεραπεία της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ακόμα και με ανοσοθεραπεία, ειδικά όταν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρκίνος του εντέρου συχνά εξαπλώνεται στο ήπαρ – κάτι που περιπλέκει τις επιλογές θεραπείας και συνήθως μπορεί να σημαίνει ότι η ασθένεια δεν είναι πλέον ιάσιμη.

Η τυπική θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο του εντέρου συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση όγκων, παράλληλα με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, η θεραπεία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.

Αν και η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση συχνά είναι αποτελεσματικές, η ασθένεια συνήθως επανεμφανίζεται. Ακόμα και αν η χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ είναι δυνατή σε αυτές τις περιπτώσεις, μερικές φορές ο όγκος είναι σε επικίνδυνες περιοχές του ήπατος για να αφαιρεθεί χειρουργικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο στόχος της θεραπείας είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων και η παράταση της ζωής του ατόμου.

Αλλά μια μεταμόσχευση θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς. Αντικαθιστώντας ολόκληρο το ήπαρ, αφαιρείται αποτελεσματικά όλος ο καρκινικός ιστός από το όργανο.

Έρευνα δείχνει επίσης ότι η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από τη μεταμόσχευση μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων στο σώμα – αν και ο μηχανισμός αυτός δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη περίπτωση μεταμόσχευσης ήπατος που αντιμετωπίζει επιτυχώς τον καρκίνο του εντέρου σε ασθενή.

Μια μελέτη από τη Νορβηγία έδειξε ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από 60% έως 83% σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος για προχωρημένο καρκίνο του εντέρου που είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ τους.

Επίσης, μια μελέτη στις ΗΠΑ που διεξήχθη σε παρόμοιους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, διαπίστωσε ότι το 91% όσων είχαν κάνει μεταμόσχευση ήπατος είχαν επιζήσει τρία χρόνια αργότερα. Συγκριτικά, οι ασθενείς που ακολούθησαν μόνο τυπικές μεθόδους θεραπείας είχαν ποσοστό επιβίωσης 73% στην παρακολούθηση.

Πηγή: Healthstories.gr

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -