H Σεβίλλη μετατρέπει τα νεράντζια της πόλης σε ηλεκτρική ενέργεια

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Tην άνοιξη η Σεβίλλη μυρίζει γλυκά χάρη στο άρωμα των ανθισμένων νεραντζιών, όμως τα 5,7 εκατ. κιλά των πικρών φρούτων που παράγουν οι 48.000 νεραντζιές της πόλης και γεμίζουν τους δρόμους τον χειμώνα αποτελούν κίνδυνο για τους πεζούς και πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.

Η πόλη έχει ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ώστε τα νεράντζια να παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας το μεθάνιο που απελευθερώνει η ζύμωση των φρούτων καθώς αυτά σαπίζουν. Το πρόγραμμα αρχίζει να το εφαρμόζει η Emasesa, η δημοτική εταιρεία ύδρευσης, και θα χρησιμοποιεί τους 35 τόνους φρούτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για τη λειτουργία ενός από τα εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων της πόλης. Τα νεράντζια θα διοχετεύονται σε ένα ήδη υπάρχον εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από οργανικά υλικά. Καθώς τα νεράντζια υφίστανται ζύμωση, το μεθάνιο θα συλλέγεται για να τροφοδοτεί τις γεννήτριες.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε όλα τα νεράντζια στη Σεβίλλη. Ο χυμός των νεραντζιών είναι φρουκτόζη που αποτελείται από πολύ κοντές αλυσίδες άνθρακα, των οποίων η ενεργειακή απόδοση κατά τη διαδικασία ζύμωσης είναι πολύ υψηλή. Δεν πρόκειται απλώς για εξοικονόμηση χρημάτων. Τα νεράντζια αποτελούν πρόβλημα για την πόλη και προσφέρουμε προστιθέμενη αξία από απορρίμματα», δηλώνει ο Μπενίγκνο Λόπες, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της Emasesa, που υπολογίζει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η πόλη θα χρειαστεί να επενδύσει περίπου 250.000 ευρώ.Παρόλο που στόχος προς στιγμήν είναι να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια αυτή για τη λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων, το τελικό σχέδιο είναι η πλεονάζουσα ενέργεια να τροφοδοτείται ξανά στο δίκτυο. Η ομάδα που εκπόνησε το πρόγραμμα υποστηρίζει ότι, δεδομένης της ποσότητας των νεραντζιών που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα χρησιμοποιούνταν για λίπασμα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες.

Οι δοκιμές κατέδειξαν ότι 1.000 κιλά μπορούν να παράγουν 50 κιλοβατώρες, ενέργεια αρκετή για την ηλεκτροδότηση πέντε νοικοκυριών για μία ολόκληρη μέρα, και υπολογίζουν πως αν όλα τα νεράντζια της πόλης ανακυκλώνονταν και η ενέργεια μεταφερόταν στο δίκτυο θα ηλεκτροδοτούνταν 73.000 νοικοκυριά.«Η Emasesa αποτελεί τώρα παράδειγμα προς μίμηση στην Ισπανία στους τομείς της βιωσιμότητας και της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η νέες επενδύσεις αφορούν ιδιαιτέρως τα εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων που καταναλώνουν περίπου το 40% της ενέργειας που απαιτείται για να διαθέτει η πόλη πόσιμο νερό και αποχετευτικό σύστημα», δήλωσε ο δήμαρχος της Σεβίλλης εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα.

Τα νεράντζια είναι πολύ όμορφα όσο βρίσκονται στα δέντρα, όταν όμως πέφτουν και λιώνουν κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων μετατρέπονται σε έναν κολλώδη πολτό που προσελκύει μύγες. Η Σεβίλλη απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους για τη συλλογή των φρούτων.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -