Η ελληνική οικονομία στην μετά Covid εποχή | Του Φώτη Σιούμπουρα

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

«Γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα αλλά και την κόπωση όλων μας. Ας είμαστε, όμως, και αυτήν τη φορά ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι ώστε να ξεπεράσουμε μια ώρα γρηγορότερα και αυτήν τη δυσκολία».

Με τη φράση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, εξήγησε την απόφαση για το καθολικό lockdown στην Αττική.

Διαβεβαίωσε όμως πως η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και τις επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας-και αυτό έχει τη σημασία του-πως θα συνεχιστούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τους κλάδους που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, αλλά και –το σπουδαιότερο-αναγνώρισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν δομικές αδυναμίες της οικονομίας στην μετά- Covid εποχή.

Και εδώ είναι το «κλειδί» για ανόρθωση της οικονομίας  στην μετά μετά- Covid εποχή, αφού τα προβλήματα στην αγορά δεν θα λυθούν ως δια μαγείας με το που θα βγούμε από ένα ακόμη σκληρό lockdown.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για να αποφευχθούν λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας.

Σε οικονομικό επίπεδο, η καταιγίδα θα αρχίσει να δυναμώνει όταν θα αρχίσει να αποκαθίσταται η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο καθώς τότε, οι εργοδότες θα κληθούν να αναλάβουν από μόνοι τους δανειακές υποχρεώσεις, φορολογικές υποχρεώσεις ασφαλιστικές εισφορές, μισθολογικό κόστος, συσσωρευμένες υποχρεώσεις πανδημίας και κόστος αναδιάρθρωσης δεδομένου ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια.. Ακόμα και αν η αγορά επαναλειτουργήσει σε ορισμένες εβδομάδες ή σε ορισμένους μήνες, αρκετά καταστήματα κινδυνεύουν να κλείσουν.

Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση ναι, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.  Kαι όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Παπαθανάσης  η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει .

Τα μέτρα όμως αυτά αντιμετωπίζουν εν μέρει την σημερινή σκληρή πραγματικότητα. Δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα , δεν είναι «δομικά» πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία για να πορευτεί δυναμικά στην μετά covid εποχή.

Χρειάζεται, όπως ομολογεί και σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση,  η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την  όχι μόνον «επιστροφή στην κανονικότητα», αλλά για την ανόρθωση της οικονομίας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, που όλοι θέλουμε, υγειονομικά μπορεί να σημαίνει απελευθέρωση, επιστροφή στη φυσιολογική μας ζωή, αλλά μπορεί να είναι και απειλή σε σχέση με το οικονομικό, δημοσιονομικό, χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί η Ελλάδα».

Ναι στην διάσωση της υφιστάμενης δομής της ελληνικής οικονομία, αλλά και νέα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της, την αναδιάρθρωσή της και τη δυνατότητα επιβίωσής της στη μετά – πανδημία εποχή, στην οποία ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες, τα «μαγαζάκια» και ο έλληνας «εμποράκος» πρέπει να σταθούν στα πόδια τους.

Επιβάλλεται να ζήσουν και να μακροημερεύσουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση ας βοηθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Φώτης Σιούμπουρας

Περισσότερα άρθρα του Φώτη Σιούμπουρα ΕΔΩ

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -