ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Eurovision μετατρέπεται σε πείραμα κορωνοϊού

Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision θα γίνει φέτος το σκηνικό ενός ασυνήθιστου πειράματος για την διασπορά του κορωνοϊού, με τους θεατές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο πριν προσέλθουν στις πρόβες και τον τελικό.

Η Ολλανδία, η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση, αναμένεται να ανακοινώσει αν η Eurovision του Ρότερνταμ θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Fieldlab, μιας ερευνητικής προσπάθειας που έχει ήδη πραγματοποιήσει 19 ανάλογα πειράματα σε μικρότερη κλίμακα.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, έως και 3.500 θεατές θα επιτρέπονται κάθε φορά σε εννέα πρόβες, στους ημιτελικούς και στον τελικό στα τέλη Μαΐου, αφού πρώτα επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ. Μάσκες και τήρηση αποστάσεων δεν απαιτούνται. Απλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επαναλάβουν τον μοριακό έλεγχο μερικές μέρες αργότερα και να ενημερώσουν τους διοργανωτές για το αποτέλεσμα.

Η σειρά πειραμάτων FieldLab («Εργαστήριο Πεδίου») οργανώθηκε από την ολλανδική βιομηχανία θεαμάτων σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και την ολλανδική κυβέρνηση. Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι το πείραμα δεν είναι καλή ιδέα, δεδομένου ότι τα κρούσματα Covid-19 στην Ολλανδία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στις 24 Απριλίου η πόλη της Μπρέντα αναγκάστηκε να απαγορεύσει συναυλία με 10.000 θεατές μετά τη συλλογή υπογραφών από 300.000 κατοίκους που διαφωνούσαν με το σχέδιο.

«Οι βασικές συνθήκες και προδιαγραφές της επιστημονικής έρευνας δεν δείχνουν να πληρούνται» έγραφαν οι ερευνητές, προειδοποιώντας για πιθανή διασπορά του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 25 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό έπειτα από προηγούμενες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Fieldlab, όπως ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Λετονίας με 5.000 θεατές. Ωστόσο οι ερευνητές του Fieldlab δεν εκτιμά τον κίνδυνο μετάδοσης με βάση τον απόλυτο αριθμό των περιστατικών, αλλά με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης: στόχος της προσπάθειας είναι να υπολογιστεί αν τα μοριακά τεστ και η αύξηση του εξαερισμού μπορούν να κρατήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο ένα κρούσμα ανά 100.000, περίπου όσο ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κανείς όταν μένει κλεισμένος στο σπίτι.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Eurovision θα αποδείξει ότι οι μεγάλες διοργανώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια εφόσον τηρούνται βασικά μέτρα. Στη χειρότερη περίπτωση, η μεγάλη γιορτή του τραγουδιού θα γίνει μεγάλη γιορτή του κορωνοϊού.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button