ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η Φινλανδία αναδείχθηκε ξανά η πιο ευτυχισμένη χώρα

Η Φινλανδία αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Happiness Report που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση της κατάταξης, ενώ η Κύπρος είναι 39η.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της Gallup, που ζήτησε από τους κατοίκους 149 χωρών να βαθμολογήσουν την ευτυχία τους. Επίσης, έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, η προσωπική ελευθερία και τα επίπεδα διαφθοράς, προκειμένου να δώσουν μια «βαθμολογία ευτυχίας» σε κάθε χώρα, που αποτελεί τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών.

Για μία ακόμη φορά η κορυφή είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Πίσω από τη Φινλανδία ακολουθούν Δανία, Ελβετία, Ισλανδία και Ολλανδία. Η Νέα Ζηλανδία υποχώρησε μία θέση και είναι στην 9η, αλλά παραμένει η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα στην πρώτη δεκάδα. Στον αντίποδα, το Λεσότο, η Μποτσουάνα, η Ρουάντα, η Ζιμπάμπουε και το Αφγανιστάν- που είναι τελευταίο στην κατάταξη- θεωρούνται οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στον πλανήτη.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα φετινά δεδομένα με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, προκειμένου να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα αρνητικών συναισθημάτων στο ένα τρίτο των χωρών.

Όμως, τα θετικά συναισθήματα αυξήθηκαν σε 22 χώρες, ενώ προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι κατά μέσο όρο δεν υπήρξε υποχώρηση στην ευημερία, όταν αυτή αξιολογείται από τους ίδιους τους πολίτες.

«Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό ως μία κοινή, εξωτερική απειλή, που επηρεάζει τους πάντες και αυτό δημιούργησε εντονότερο αίσθημα αλληλεγγύης», σχολίασε ο καθηγητής πανεπιστημίου Τζον Χέιγουελ, ο οποίος συνέβαλε στην έκθεση.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button