ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον διαστημικό της σταθμό

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας προς τον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό της εκτοξεύθηκε χθες.

Ο πύραυλος Long March-2F που μεταφέρει το διαστημόπλοιο Shenzhou-12 με τρεις αστροναύτες εκτοξεύθηκε από την έρημο Γκόμπι με προορισμό τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong. 

Οι αστροναύτες έφτασαν στον προορισμό τους έπειτα από ταξίδι 6-8 ωρών. Αυτή είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας από το 2016 και η μεγαλύτερης διάρκειας που έχει σχεδιαστεί. Οι τρεις αστροναύτες αναμένεται να μείνουν στον διαστημικό σταθμό για τρεις μήνες, ενώ οι προηγούμενες κινεζικές αποστολές είχαν μέγιστη διάρκεια έναν μήνα.

Στην ιστορική για την Κίνα διαστημική αποστολή μετέχουν οι 56χρονος Νίε Χάισενγκ, ο 54χρονος Λιού Μπόμινγκ και ο 45χρονος Τανγκ Χόνγκμπο, οι οποίοι πέρασαν 6.000 ώρες εκπαίδευσης. Η κατασκευή του Tiangong ξεκίνησε τον Απρίλιο με την εκτόξευση της πρώτης μονάδας, του Tianhe. Οι τρεις αστροναύτες θα ζήσουν σε αυτή τη μονάδα, με διαστάσεις 16,6 μ. Χ 4,2 μέτρα. Η μονάδα έχει ξεχωριστούς χώρους για τον καθένα τους, διάδρομο γυμναστικής και κέντρο επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους θα κάνουν δύο διαστημικούς περιπάτους και θα εκτελέσουν διάφορα πειράματα, μεταξύ άλλων. Ο Νίε Χάισενγκ, που είναι ο επικεφαλής, δήλωσε ότι η αποστολή τους θα είναι σύνθετη.

«Υπάρχουν πολλές δουλειές… οι δουλειές θα είναι κουραστικές και θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο 56χρονος που έγινε ο γηραιότερος Κινέζος αστροναύτης που πηγαίνει στο διάστημα. Ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας έχει στο βιογραφικό του άλλες δύο διαστημικές αποστολές, ο Λιου Μπόμινγκ έχει βρεθεί άλλη μία φορά στο διάστημα, ενώ για τον Τανγκ Χόνγκμπο αυτή είναι η πρώτη φορά.

Η αποστολή αυτή είναι η τρίτη από τις συνολικά 11 που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του διαστημικού σταθμού. Οι άλλες δύο μονάδες- τα εργαστήρια- προγραμματίζεται να σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button