ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσβησε το πρώτο κεράκι – Δείτε το κυβερνητικό έργο

Ένας χρόνος από τις 7 Ιουλίου του 2019, όταν οι πολίτες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να συγκροτήσει αυτοδύναμη, ισχυρή, σταθερή Κυβέρνηση και του ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό έργο που δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες, προχωρώντας -σε πολλές περιπτώσεις- πιο γρήγορα από όσο είχε υποσχεθεί:

 • Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, οι μειώσεις φόρων και εισφορώνκαθώς και οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον.
 • Η Ελλάδα βγήκε κατ’ επανάληψη στις αγορές -ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας- πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών.
 • Πραγματοποιήθηκαν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Λειτουργεί το 112, γίνονται ηλεκτρονικά μια σειρά συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, απλουστεύονται οι διαδικασίες και παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.
 • Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, έγιναν άλματα στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
 • Αποκαταστάθηκε το πραγματικό άσυλο στα Πανεπιστήμιά μας και ξεκίνησε η αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών δομών.
 • Ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα και απέδειξαν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά στον πολίτη.
 • Αποδίδονται ξανά τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους, οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους.
 • Αναδιοργανώθηκε η Πολιτική Προστασία η οποία επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά και αποτελεσματικότητα.
 • Αφοπλίστηκαν νάρκες -όπως στη Δ.Ε.Η.- που μας είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μπήκε σε στέρεες ράγες η εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα. Καταρτίστηκαν και προωθούνται σχέδια για την απολιγνητοποίηση, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Αποκαταστάθηκαν αδικίες του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση του συστήματος και μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
 • Ενισχύθηκε θεσμικά και οικονομικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κινδύνευε με παράλυση εξαιτίας του εκλογικού συστήματος που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποκτά νέα εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
 • Η χώρα αποκτά συγκροτημένη νησιωτική, θαλάσσια και ναυτιλιακή πολιτική, με αναπτυξιακό πρόσημο.
 • Προωθούνται στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, νέο πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων, μείωση της φορολογίας των συνεταιριστικών σχημάτων και τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών.
 • Στον τομέα του Πολιτισμού υλοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις. Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η αξιοποίηση του Τατοΐου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελούν στόχους που γίνονται πραγματικότητα.
 • Στον τομέα του Αθλητισμού αναπτύσσονται δράσειςγια την καταπολέμηση παραβατικών φαινομένων, την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, την αναβάθμιση υποδομών, τη διάχυση του αθλητισμού στον ευρύτερο πληθυσμό.
 • Στις αρχές του Μάρτη, η χώρα βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας τέλειας καταιγίδας, καθώς αντιμετώπιζε ταυτόχρονα την πρόκληση που είχαν στήσει στον Έβρο οι τουρκικές Αρχές και την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού. Με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ομοψυχία των Ελλήνων βγήκαμε νικητές σε αυτή τη διπλή μάχη.
 • Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης προς το Kράτος και την πολιτική – οι Έλληνες ενωμένοι σε κοινούς σκοπούς μπορούμε να κερδίζουμε μεγάλες μάχες.

 

«Το είπαμε, το κάναμε»!

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη ομιλία του στα εγκαίνια των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» του Αττικό Μετρό:

 • Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία, δικαιώνουμε, τις τέσσερις λέξεις που πιστεύω ότι δηλώνουν πολλά: «Το είπαμε, το κάναμε»! Προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας.
 • Οι τρεις πρώτοι σταθμοί της Γραμμής 3 προς Πειραιά είναι πια γεγονός. Η συγκεκριμένη φάση επέκτασης αυτού του σύγχρονου Μέσου Μαζικής Μεταφοράς ολοκληρώθηκε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία. Κάτι το οποίο ισχύει και για τις εργασίες, που συνεχίζονται, στους τρεις υπόλοιπους σταθμούς, στα Μανιάτικα, στο Δημοτικό Θέατρο και στον Πειραιά.
 • Την οικονομική σημασία του έργου, τη δηλώνουν οι χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργεί, 2.000 άνθρωποι εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτό το σημαντικό εργοτάξιο. Αλλά και η τόνωση του εμπορίου, η διευκόλυνση της όλης αναπτυξιακής δραστηριότητας την οποία υπηρετεί με πολλούς έμμεσους τρόπους.
 • Τη σημαντική οικολογική του διάσταση υπογράφουνόχι μόνο αυτή η πολύ όμορφη καλαίσθητη βιοκλιματική κατασκευήκυρίως όμως το γεγονός ότι αυτομάτως η λειτουργία νέων σταθμών του μετρό υποκαθιστά την κυκλοφορία δεκάδων χιλιάδων -κατά κανόνα- ρυπογόνων αυτοκινήτων.
 • Το κοινωνικό του αποτύπωμα, αυτό δεν εξαντλείται μόνο στην πιο εύκολη, στην πιο γρήγορη μετακίνηση του πολίτη. Αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητάς συνολικά:
  • Η εκτίμηση είναι ότι 63.000 συμπολίτες μας θα κάνουν χρήση αυτών των τριών νέων σταθμών. Ίσως εκπλαγούμε και ευχάριστα και τα νούμερα αυτά είναι μεγαλύτερα.
  • Από τους δρόμους της Δυτικής Αττικής θα αφαιρεθούν πάνω από 10.000 οχήματα.
  • Και βέβαια όταν ολοκληρωθεί πλήρως η Γραμμή 3 και φτάσει στον Πειραιά, εκτιμούμε ότι κοντά στους 140.000 επιβάτες θα κάνουν καθημερινά χρήση αυτών των έξι σταθμών, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την οριστική επέκταση της Γραμμής 3.
  • Και βέβαια οι περιφερειακοί Δήμοι του Πειραιά ξανακερδίζουν, τώρα, τη θέση τους. Όχι μόνο στον συγκοινωνιακό χάρτη αλλά και στην ίδια τη ζωή της πόλης.
 • Οι τρεις νέοι σταθμοί εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπλασης της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά:
  • Με αιχμή τη μεταφορά των Φυλακών Κορυδαλλού και τη μετατροπή τους σε πνεύμονα πρασίνου και σε ένα κύτταρο πολιτισμού.
  • Αλλά και με τη δημιουργία ενός δεύτερου μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο των Λιπασμάτων. Φιλοδοξία μου είναι να φιλοξενεί και ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας. Με σκοπό η πρωτοπορία στην τεχνολογία και η επαγγελματική εξειδίκευση να μπορούν να συμβαδίζουν με την αναψυχή.

 

Έγιναν τολμηρά βήματα στο Μεταναστευτικό

Έγιναν τολμηρά βήματα για μπει τέλος στο οργανωμένο χάος που εγκατέλειψε φεύγοντας η προηγούμενη Κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Η κυβέρνησή μας έδωσε έμφαση στην ανάσχεση των ροών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, των έλεγχο των δομών, τις επιστροφέςΣύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξάμηνου:

 1. Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά, σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, και κατά 46% συνολικά στην επικράτεια. Η μείωση κατά το Β΄ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος) έφτασε το 92% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 2. Αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα το Α΄ εξάμηνο του 2020 εκδόθηκαν 46.554 αποφάσεις έναντι 24.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις (α΄ και β’ βαθμού) περιορίστηκαν στις περίπου 101 χιλιάδες από σχεδόν 140 χιλιάδες στις αρχές του έτους.
 3. Μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περιορίστηκαν στους 29.412, έναντι 38.534 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
 4. Μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, οι διαμένοντες στη χώρα ήταν 89.227 έναντι 92.838, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

 

35 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος σχετικές εισηγήσεις, αποφάσισε να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020.

 • Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του οργανισμού η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων.
 • Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού θα καταβληθούν εντός 30 ημερών. Συνολικά θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% υπολοίπου των αποζημιώσεων.
 • Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό δημόσιο καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, γεγονός που φανερώνει την πολιτική προτεραιότητα που δίνει η παρούσα Κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών.

 

Προχωρά η ψηφιακή αναβάθμιση της Βουλής

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Βουλή των Ελλήνων στην ψηφιακή της αναβάθμιση με στόχο την διευκόλυνση σύνθετων λειτουργιών της και την προώθηση του έργου της. Σύμφωνα με τον απολογισμό 6μήνου, που αφορά στο διάστημα 1/1/2020- 30/6/2020, τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ψηφιακής λειτουργίας της Βουλής, είναι:

 1. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας «Δημοσθένης» για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία ήδη εδώ και τρεις μήνες, έχει δοθεί πρόσβαση σε όλους τους πρακτικογράφους και φυσικά έχουν εκπαιδευτεί σχετικά όλοι οι χρήστες.
 2. Ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια της εφαρμογής Bitrix24 και έναρξη εγκατάστασης. Πρόκειται για μια mobile εφαρμογή που θα δώσει τη δυνατότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στους βουλευτές και τους συνεργάτες τους να έχουν απομακρυσμένα πρόσβαση στα αρχεία τους και μέσω κινητού τηλεφώνου, να βλέπουν όλα τα ημερολόγιά τους καθώς και να συνομιλούν σε ένα ενοποιημένο σύστημα.
 3. Εγκατάσταση για δοκιμή της εφαρμογής CyFIR με σκοπό τον έλεγχο ασφαλείας των συστημάτων της Βουλής των Ελλήνων. Το CyFIR μέσω της τεχνολογίας A.I. που χρησιμοποιεί, θα δύναται να εντοπίζει απειλές που τα κοινά Antivirus μπορεί να αδυνατούν να εντοπίσουν. Επίσης έχει τη δυνατότητα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων καθώς επίσης πραγματοποιεί έλεγχο στο dark web για τυχόν διαρροές ευαίσθητων δεδομένων της Βουλής.
 4. Εγκατάσταση της πλατφόρμας Cisco WebEx με σκοπό την επίτευξη τηλεδιασκέψεων. Η περίοδος της καραντίνας ανέδειξε την ανάγκη εγκατάστασης συστήματος τηλεδιασκέψεων. Έτσι λοιπόν η Βουλή προμηθεύθηκε 5 άδειες χρήσης του σχετικού συστήματος, εκπαιδεύθηκαν άτομα της πληροφορικής που διαχειρίζονται την πλατφόρμα και το σύστημα εγκαταστάθηκε στις αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας, από τις οποίες πραγματοποιούνται οι τηλεδιασκέψεις.
 5. Οργάνωση του έργου προμήθειας ψηφιακών υπογραφών για τους βουλευτές. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εκδοθούν ψηφιακές υπογραφές για όλους τους βουλευτές

Σήμερα ένα χρόνο μετά η πολιτική αλλαγή είναι ορατή:

 • Η χώρα βρίσκει και πάλι την θεσμική της ομαλότητα και το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά.
 • Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας έχουν αποκατασταθεί στο εξωτερικό. Η διεθνής οικονομική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να κυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης σε χαμηλά επίπεδα.
 • Η Ελλάδα προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό ξεκίνησε και πολλές άλλες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν ξεκινήσει σε όλη την χώρα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και καλύτερες προοπτικές για όλους μας.
 • Η χώρα μας απέκτησε ισχυρή διπλωματική φωνή κάτι που αποδείχθηκε εμπράκτως με τη στήριξη της Ελλάδας στην κρίση του Έβρου από όλους τους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών.
 • Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση του COVID-19. Η Ελλάδα σήμερα θεωρείται χώρα πρότυπο και σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο.

Κατεβάστε την κωδικοποίηση κυβερνητικού Έργου από εδώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κατά τις οποίες οι Έλληνες του έδωσαν την εντολή συγκρότησης ισχυρής, αυτοδύναμης Κυβέρνησης και του ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου στην επόμενη τετραετία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας.
Η παγκόσμια συγκυρία επιβάλλει σεμνότητα και χαμηλούς τόνους. Αλλά η πορεία της χώρας και τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία και ελπίδα.
Εστιάζουμε στη συλλογική εμπειρία των πολιτών, όπως τη διαμόρφωσαν οι δύο μεγάλες κρίσης του Έβρου και του κορονοϊού, αλλά και την εντυπωσιακή πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους. Και δίνουμε έμφαση στην τήρηση μίας μεγάλης υπόσχεσης που κάναμε στις εκλογές του Ιουλίου. Επιβεβαιώσαμε το κεντρικό μας σύνθημα: πως οι Έλληνες, Ενωμένοι Μπορούμε.
Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την Πατρίδα μας»

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ανέπτυξε τις θέσεις του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας.

Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ
 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button