ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η μαγευτική ομορφιά του νέου Εθνικού Μουσείου του Κατάρ

H εκτυφλωτική, αφαιρετική ομορφιά του νέου Εθνικού Μουσείου του Κατάρ καθηλώνει τον επισκέπτη.

O Bέλγος φωτογράφος Julien Lanoo τράβηξε πρόσφατα μία σαγηνευτική σειρά από φωτογραφίες, αιχμαλωτίζοντας στον φακό του την εντυπωσιακή πρόσοψη του νέου Εθνικού Μουσείου στο Κατάρ. Η συλλογή από εικόνες αποτυπώνουν όλη την εκτυφλωτική ομορφιά του αληθινά συγκλονιστικού μουσείου στη Μέση Ανατολή που σε κάνει να λαχταράς να περιπλανηθείς εκεί.

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ateliers Jean Nouvel για να ενσαρκώσει με τον δικό του τρόπο την θρυλική ιστορία του ρόδου της ερήμου. Κι αυτό γιατί αν το παρατηρήσεις με μεγάλη προσοχή θα δεις ότι η ένωση των διαφορετικών, κυκλικών τμημάτων του μοιάζουν να σχηματίζουν ένα αφαιρετικό τριαντάφυλλο με μία μεγάλη εσωτερική αυλή.

Το εξωτερικό του μουσείου

Όπως αναφέρει το ίδιο το αρχιτεκτονικό γραφείο που βρίσκεται πίσω από το πόνημα το μουσείο σχεδιάστηκε με γνώμονα τρεις βασικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την ταυτότητα της χώρας του Κατάρ σήμερα. Πρώτον, τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δεύτερον την ακτή και την έρημο. Και τρίτον, την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη του κράτους.

Ένας από τους πολλούς διαδρόμους του μουσείου

Σε συνέντευξη του 2017 ο φωτογράφος Julien Lanoo είχε εξηγήσει το τεράστιο ενδιαφέρον του για την παγκόσμια αρχιτεκτονική και τους λόγους που έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτή.

«Η δημιουργία ενός μουσείου δεν αποτελεί απλά ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά και ένα οπτικό και εικαστικό. Για μένα η αρχιτεκτονική είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Είτε πρόκειται για τις διπλανές πολυκατοικίες, είτε για τα πιο μοντέρνα κτίσματα στον κόσμο, είτε για πολυτελή καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Είναι μία ιστορία που ποτέ δεν τελειώνει. Θέλω να πω αυτή την ιστορία».

Στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ ξεχωριστή μνεία γίνεται για τον εντυπωσιακό χώρο που φιλοξενεί το πωλητήριο, μία σύγχρονη «σπηλιά» κατασκευασμένη από 40 χιλιάδες κομμάτια ξύλου κατασκευασμένα στο χέρι.

Το πωλητήριο του μουσείου

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button