Η μαριονέτα Αμάλ έφτασε στη Χίο – Η διαδρομή της στην Ελλάδα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

H Αμάλ, μία μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της, έφτασε στη Χίο.

Μία μαριονέτα πρόσφυγας, που περπατάει από χώρα σε χώρα γνωρίζει παιδιά και ανθρώπους πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι» της Αμάλ είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η Αμάλ συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τη Χίο. Με το ταξίδι της, η Αμάλ, εκπροσωπεί όλα τα παιδιά-πρόσφυγες, πολλά εκ των οποίων έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους και έχουν χάσει το σπίτι τους. Το μήνυμα της μικρής Αμάλ είναι ένα, «Μην μας ξεχνάτε» ενώ σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να δείξει την ανθρωπιά και την φιλοξενία του σε εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και ξεκινήσουν μία νέα ζωή.

Η άφιξη της Αμάλ στη Χίο και το ταξίδι της στη Ελλάδα

Την Αμάλ υποδέχτηκαν στο νησί, οι τοπικές κοινότητες τραγουδώντας παραδοσιακά Παινέματα, – γραμμένα όμως ειδικά για εκείνη– γεμάτα ευχές για το ταξίδι της.

Στις 27 Αυγούστου η Αμάλ θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά όπου χίλια πεντακόσια φωτεινά μηνύματα θα της δείξουν το δρόμο για το κέντρο της πόλης, ενώ στις 28 Αυγούστου θα «χαθεί» μέσα στο Κάστρο και θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε μία παράσταση μουσικής και χορού. Την επόμενη, στις 29 Αυγούστου, την περιμένει μία περιπέτεια αναρρίχησης στα Μετέωρα, αλλά και τα Τρίκαλα όπου θα την υποδεχτούν εκατό πενήντα τεράστια λουλούδια για να την συνοδέψουν μέσα στην πόλη. Η Αμάλ συνεχίζει το περπάτημα προς τη Λάρισα, κι έτσι στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες.

Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα ‘μυστήρια’ της πόλης τους.

Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της. Αναζητά ένα καταφύγιο, και το βρίσκει στον τελευταίο σταθμό της στον Πειραιά, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Το Θέατρο της ανοίγει την πόρτα και της προσφέρει ένα γλυκό νανούρισμα. Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

Ποια είναι όμως η «Μικρή Αμάλ»;

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις.

Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Το «Ταξίδι» / “Τhe WALK”, είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -