Η «οικολογική» πόλη του μέλλοντος που θα είναι βυθισμένη στο νερό

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η αρχιτεκτονική εταιρία Luca Curci Architects παρουσίασε ένα project μιας οικολογικής πόλης του μέλλοντος, η οποία φαίνεται να είναι βυθισμένη μέσα στο νερό.

Μέσα σε αυτήν την πόλη του μέλλοντος θα μπορούν να κατοικούν περίπου 25.000 άνθρωποι, ενώ η βιωσιμότητά της θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος, οι τουρμπίνες νερού και τα ηλιακά πάνελ. Επιπλέον, χάρη στις λύσεις που θα εφαρμόσει αναφορικά με την ενέργεια, θα μπορεί να εξασφαλίζει στους κατοίκους της ένα πιο υγιές και βιώσιμο lifestyle.

Συγκεκριμένα, ένας αρχιτέκτονας της εταιρίας εξηγεί σχετικά με τον στόχο του project: «Με αυτή την πόλη του μέλλοντος θα δημιουργήσουμε έναν καινούργιο τρόπο ζωής, πιο βιώσιμο και με περισσότερα προγράμματα που να συνδέουν μεταξύ τους κοινότητες, στις οποίες δε θα υπάρχουν ούτε προάστια ούτε η τόση μεγάλη φτώχεια». Το project συνδυάζει ένα μοντέλο υψηλής βιωσιμότητας για έναν πυκνοκατοικημένο πληθυσμό στοχεύοντας στην κατασκευή ενός υβριδικού κτιρίου που θα παράγει μηδενικά απόβλητα.Χάρη σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, οι κάτοικοι δεν θα έχουν απλώς τη δυνατότητα να ακολουθήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, αλλά και να έρθουν πιο κοντά με στοιχεία της φύσης. Έτσι, το κτίριο επανεφευρίσκει την παραδοσιακή έννοια της κοινότητας και της κοινωνίας. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κάθετες πόλεις του μέλλοντος θα είναι διαθέσιμες και προσιτές από οικονομική άποψη για όλους τους ανθρώπους», σημειώνει αρχιτέκτονας των Luca Carci Architects.

Το σχέδιο των αρχιτεκτόνων ξεκίνησε από μια ανάλυση ενός σύγχρονου ουρανοξύστη. Αυτό το μοντέρνο κτίριο θεωρείται ως ένα συμπαγές στοιχείο, που όμως είναι ομαλό και κάπως αποξενωμένο από το περιβάλλον του. Το περιβάλλον αυτό είναι επί της ουσίας μια ανοιχτή δομή με άπλετο φυσικό φως και εξαερισμό, αλλά και αρκετά σημεία με πράσινο.Στο εξωτερικό του κτιρίου, η δομή του περιβάλλεται από μια μεμβράνη φωτοβολταϊκών τζαμιών, παρέχοντας έτσι ηλεκτρισμό σε ολόκληρο το κτίριο και κάνοντάς το να παράγει ενέργεια.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι τέτοιος που επιτρέπει την ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα και του φωτός σε κάθε επίπεδο, ενώ στα πιο ξεχωριστά του σημεία ανήκουν οι καταπράσινες ζώνες και οι κάθετοι κήποι. Το ύψος των κτιρίων φτάνει μέχρι και τα 750 μέτρα και αποτελούνται από 180 ορόφους, ενώ στην κορυφή τους υπάρχει μια πλατεία-κήπος.Καθένα από τα κτίρια του μέλλοντος έχει διάμετρο 155 μέτρα εκ των οποίων τα 120 είναι ανοιχτοί χώροι μέσα στο κτίριο. Τα θεμέλια του κτιρίου φτάνουν μέχρι και τον πυθμένα, με τους υποθαλάσσιους ορόφους να στεγάζουν χώρους, όπως πάρκινγκ, σπα, κέντρα meditation, γυμναστήρια και πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων με θέα τον βυθό.

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπορούν να φτάσουν εκεί μέσω θαλάσσης, ξηράς και δια αέρος. Το κυκλικό υπόγειο είναι εξοπλισμένο με εξωτερικές και εσωτερικές αποβάθρες, αλλά και τρεις ναυτικές εισόδους.Τα μεγάλα πλοία μπορούν να αγκυροβολήσουν μόνο στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, ενώ οι μικρές ιδιωτικές βάρκες μπορούν να διαπλεύσουν και στον εσωτερικό κόλπο. Η σύνδεση με τη στεριά γίνεται χάρη σε μια ημι-βυθισμένη γέφυρα, η οποία είναι κατάλληλη τόσο για πεζούς όσο και για τις δημόσιες συγκοινωνίες, συνδέοντας παράλληλα τη στεριά με το υποθαλάσσιο υπόγειο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -