Η πιο εύκολη και επιτυχημένη λαγάνα για να φτιάξεις φέτος!

Δείτε επίσης

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι.

Τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής μαζί με άλλα εδέσματα.

 

Για την ιστορία

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι. Τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής μαζί με άλλα εδέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φτιάξε λαγάνα εύκολα και γέμισέ τη με ότι αγαπάς!

Όσο γιατί η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά» αναφέρεται ότι η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.

 

Υλικά

½ κιλό αλεύρι

Νερό

Αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κύβο νωπή μαγιά

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο ή γουρουνόλαδο (το λίπος από το γουρούνι – παστό)

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαγιά που έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό, το αλάτι, 3-4 κουταλιές λάδι, όσο πάρει νερό (να μη κολλάει στα χέρια μας), ζυμώνουμε καλά. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι (μπόλικο). και μέσα βάζουμε το ζυμάρι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και κάτι ζεστό και το αφήνουμε να φουσκώσει (να γίνει). Στη συνέχεια ρίχνουμε λάδι στην επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια με λαδωμένο μαχαίρι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -