Η Σύρος τιμά τον νέο Αριστοφάνη Γεώργιο Σουρή

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Η Σύρος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του λόγιου Γεωργίου Σουρή (1853 – 1919), διοργανώνει επετειακό αφιέρωμα στον κορυφαίο σατιρικό ποιητή.

Μέσω του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου και της εφημερίδας «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», την αρωγή της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, διοργανώνεται επετειακό αφιέρωμα με την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ένας Ρωμηός ονόματι Γεώργιος Σουρής» το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19.30 στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων», με τη συμμετοχή όλων των θεατρικών συλλόγων του νησιού σε κείμενα Θάνου Θραψιάδη, σκηνοθεσία Γιάννη Δεσύπρη, έμμετρο σατιρικό επίλογο Παναγιώτη Λίτσα και τη φιλική συμμετοχή του ηθοποιού Γιώργου Μιχαλάκη.

Παράλληλα η γενέτειρά του Σουρή, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον κορυφαίο σατιρικό ποιητή του 19ου αιώνα- που προτάθηκε το 1906 για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Σωτήρος για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα- θα κυκλοφορήσει Πανελλαδικά επετειακό φύλλο με σύγχρονη ματιά της θρυλικής έμμετρης σατιρικής εφημερίδας του «ΡΩΜΗΟΣ» ως
ένθετο στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (1η Δεκεμβρίου), η οποία θα το διαφημίσει στα περισσότερα Αθηναϊκά Τηλεοπτικά Δίκτυα, ενώ θα διανεμηθεί και στη Σύρο από τους συμμετέχοντες φορείς.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα παρουσιαστεί και η εν λόγω εκδοχή αυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας που εξέδιδε ο Γεώργιος Σουρής, αυτός ο «γόητας ποιητής», όπως τον αποκαλούσε ο Κωστής Παλαμάς.

Η εφημερίδα περιλαμβάνει βιογραφικό και χαρακτηριστικά ποιήματα του Σουρή, αλλά και νέους έμμετρους στίχους, συνυφασμένους με το ύφος και το πνεύμα του, που σατιρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, καταγράφοντας έτσι τη διαχρονικότητά του, ενώ στο φουαγιέ του θεάτρου «Απόλλων» θα λειτουργεί συλλογή με αυθεντικές εφημερίδες του «Ρωμηού», που κυκλοφόρησε συνολικά 1.444 φύλλα και δύο παραρτήματα, καλύπτοντας μια ιστορική περίοδο από το 1883 έως και το 1918.

Γεώργιος Σουρής

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Σατιρικός ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότης. Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1853 στη Σύρο, από εύπορη οικογένεια. Έζησε όμορφα παιδικά χρόνια στην Ερμούπολη, ενώ τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Ο πατέρας του έμπορος, με καταγωγή από τα Κύθηρα κι η μητέρα του από τη Χίο, σχεδίαζαν ο γιος τους να ακολουθήσει ιερατικές σπουδές.

Τα επαγγελματικά σχέδια, όμως, που αρχικά είχαν οι γονείς του για εκείνον, ανατρέπονται λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν και τον στέλνουν στη Ρωσία για να εργαστεί ως υπάλληλος σε συγγενή τους σιτέμπορο. Εκεί άντεξε μόνο δυόμισι μήνες και επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα για να γραφτεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, εργάζεται ως υπάλληλος σε συμβολαιογραφείο και συνεργάζεται με τα σατιρικά έντυπα της εποχής, «Ασμοδαίος» του Εμμανουήλ Ροΐδη, «Μη χάνεσαι!» του Βλάσση Γαβριηλίδη και «Ραμπαγάς» του Κλεάνθη Τριανταφύλλου.

Σε ηλικία 28 ετών παντρεύεται τη Μαρία Κωνσταντινίδη, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τέσσερις κόρες κι ένα γιο. Το σπίτι όπου διέμεναν στην οδό Πινακωτών 15, στη σημερινή Χαριλάου Τρικούπη, έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά φιλολογικά σαλόνια, το οποίο φιλοξενούσε την πνευματική αφρόκρεμα της εποχής.

Δύο χρόνια μετά, στις 2 Απριλίου του 1883 και σε ηλικία μόλις 30 χρόνων, εκδίδει την έμμετρη εφημερίδα «Ο Ρωμηός», τον τίτλο της οποίας εμπνεύστηκε ο Γεώργιος Δροσίνης.[/box]

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -