ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η τελευταία μητριαρχική κοινωνία της Ευρώπης βρίσκεται στη Βαλτική

Τα μικροσκοπικά νησιά της Βαλτικής θεωρούνται η τελευταία μητριαρχική κοινωνία της Ευρώπης, όπου ηλικιωμένες γυναίκες είναι εκείνες που παίρνουν τις αποφάσεις και έχουν την ευθύνη για τη γη.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες στα νησιά Kihnu και Manija στη Βαλτική περνούν την ημέρα τους στο σπίτι αλλά και δουλεύοντας τη γη. Φροντίζουν τις αγελάδες, καλλιεργούν λαχανικά, πλέκουν. Στα νησιά αυτά, οι άντρες ιστορικά έφευγαν για μήνες για να ψαρέψουν και να κυνηγήσουν φώκιες. Κατά την απουσία τους, οι γυναίκες ανέλαβαν τις φάρμες και τη διατήρηση των παραδόσεων της περιοχής.

Το νησί Kihnu βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας και έχει μήκος 7 χιλιομέτρων και πλάτος μόλις 3,3 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη Daily Mail. O πληθυσμός του ανέρχεται σε περίπου 300 ανθρώπους. Το γειτονικό νησί Manija δεν είχε κατοίκους μέχρι το 1933, όταν περίπου 80 άνθρωποι από το Kihnu μετακόμισαν εκεί.

Η φωτογράφος από τη Νορβηγία Anne Helene Gjelstad κατέγραψε τη ζωή στα ιδιαίτερα αυτά νησιά και οι εικόνες εκδόθηκαν στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Μεγάλη καρδιά, δυνατά χέρια».

Η Anne πέρασε 11 χρόνια φωτογραφίζοντας τις ζωές των ηλικιωμένων γυναικών στα νησιά  Kihnu και Manija και ελπίζει ότι το βιβλίο της θα λειτουργήσει ως ένα αρχείο για τη μοναδική κουλτούρα τους. Πολύχρωμες, ενδιαφέρουσες και φιλικές – αντιπροσωπεύουν μια κουλτούρα και έναν τρόπο ζωής που αλλάζει παρά την ισχυρή παράδοση.

Αυτές οι ισχυρές γυναίκες έχουν συνηθίσει να εργάζονται σκληρά και να φροντίζουν σχεδόν τα πάντα. Ανατρέφουν τα παιδιά, φτιάχνουν τα ρούχα, οργώνουν τα χωράφια, οδηγούν τα τρακτέρ και φροντίζουν τα ζώα.

Οι άντρες περνούν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι, ψαρεύοντας ή εργάζονται στην ηπειρωτική χώρα ή στο εξωτερικό.

«Η ζωή είναι συχνά δύσκολη. Αυτό είναι φυσιολογικό εδώ. Κανείς δεν κάνει ερωτήσεις. Κάνεις ό,τι πρέπει. Έτσι αποκτάς μια μεγάλη καρδιά και δυνατά χέρια. Όταν το κατάλαβα αυτό, το έργο μου είχε τον τίτλο του», γράφει η φωτογράφος στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου της.

Ο γάμος και η μητρότητα εκτιμώνται ιδιαίτερα στα νησιά και μόνο οι γυναίκες που είναι παντρεμένες επιτρέπεται να φορούν παραδοσιακή ποδιά. Το καλοκαίρι, οι τουρίστες συρρέουν στα νησιά για να δουν τις γυναίκες να ντύνονται με παραδοσιακές φούστες με έντονα χρώματα και να κάνουν παραστάσεις.

 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button