Η «βελανιδιά των μαγισσών» που ενέπνευσε την ιστορία του Πινόκιο

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μια άκρως περίεργη και μοναδική στον κόσμο βελανιδιά κρύβεται μέσα στο δάσος της Τοσκάνης, με τον τοπικό θρύλο να τη συνδέει με μάγισσες, αλλά και τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων Πινόκιο.

Η 600 χρόνων βελανιδιά με το περίεργο σχήμα, ξεχωρίζει για τα χοντρά, ποώδη κλαδιά της που εκτείνονται οριζόντια, δίνοντάς της μια παράξενα συμπιεσμένη εικόνα. Έχει διάφορα ονόματα, ενώ το περίεργο σχήμα της έχει εμπνεύσει διάφορους θρύλους και ιστορίες της λαογραφίας.

Ένας από τους επικρατέστερους θέλει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μαγισσών να συγκεντρώνονται στη βελανιδιά και να χορεύουν άγρια και επιβλητικά πάνω στα κλαδιά της, μετατρέποντας το δέντρο σε σημείο αναφοράς τους για τα μυστηριακά τραγούδια και τις ανατριχιαστικές τελετές τους. Υποτίθεται ότι τα τελετουργικά τους αναστάτωναν την ανάπτυξη του δέντρου και στρέβλωσαν το σχήμα του, αναγκάζοντάς το να αναπτυχθεί οριζόντια και προς τα έξω και όχι προς τα πάνω, όπως είθισται. Εξ ου και η ονομασία της «βελανιδιά των μαγισσών».

Η αιωνόβια βελανιδιά, ωστόσο, ενέπνευσε και μια άλλη ιστορία, οικεία και αγαπημένη στα περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες, παγκοσμίως. Ο Κάρλο Κολόντι, λοιπόν, κάποτε κάθισε κάτω από τα μεγάλα κλαδιά του δέντρου, γράφοντας αρκετά κεφάλαια του Πινόκιο. Εδώ, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε τις σκηνές όπου η διάσημη μαριονέτα συναντά τη γάτα και την αλεπού και όπου αργότερα διασώθηκε από την μπλε νεράιδα αφού κρεμάστηκε. Ως εκ τούτου, ένα από τα άλλα ονόματα του δέντρου είναι το «Quercia di Pinocchio», δηλαδή «βελανιδιά του Πινόκιο».

Η ιταλική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα το θρυλικό δέντρο ως Εθνικό Μνημείο, ενώ λόγω του τεράστιου μεγέθους και του διακριτού σχήματός του, εμφανίζεται, επίσης, ως αναφορά και στους χάρτες του ΝΑΤΟ.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -