Η υγιεινή στην κουζίνα είναι το α και το ω για την αποφυγή διασποράς μικροβίων, μεταξύ των οποίων και η σαλμονέλα. Οι ερευνητές για την ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν:
- Ποτέ το ίδιο μαχαίρι για να κόψεις το ωμό κρέας και στη συνέχεια το μαγειρεμένο κρέας ή ακόμη και τις ωμές σαλάτες. Ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων από το ωμό κρέας στο μαγειρεμένο ή στα σαλατικά, είναι μεγάλος. Πρέπει να αλλάξεις μαχαίρι ή να το απολυμάνεις.
- Δεν πρέπει να τοποθετούνται ποτέ πάνω στους πάγκους της κουζίνας και στις επιφάνειες κοπής ψημένα κρέατα ή πουλερικά αν προηγουμένως οι πάγκοι αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί για τον τεμαχισμό νωπών προϊόντων και δεν έχουν καθαριστεί.
- Αν ήρθατε σε επαφή με ωμό κρέας πλύνετε αμέσως τα χέρια σας για να σταματήσετε τη διασπορά των μικροβίων. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής μικροβίων.
- Ο κάδος των απορριμμάτων αποτελεί εστία μικροβίων, γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείται καθαρός.
- Αποψύξτε τα καταψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο ή με κρύο τρεχούμενο νερό. Ποτέ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου.
- Ξεπλύνετε πολύ καλά τα λαχανικά που θα κάνετε τις σαλάτες.
Η υγιεινή στην κουζίνα