ΤΑΞΙΔΙΑ

InterRail: Δωρεάν ταξίδι στην Ευρώπη για νέους 18-20 ετών

Tο μηνιαίο πάσο InterRail για τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους δίνει τη δυνατότητα σε νέους Ευρωπαίους να κάνουν όσα ταξίδια επιθυμούν στην Ευρώπη, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

To πάσο έχει ένα κόστος, που δεν είναι αμελητέο αλλά τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 60.000 δωρεάν εισιτήρια InterRail σε νέους που θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη.

«Στη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι μας έδειξαν αλληλεγγύη, αλλά έχασαν πολύτιμες στιγμές και εμπειρίες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες. Ένα δωρεάν εισιτήριο InterRail είναι ασφαλώς μία μικρή αποζημίωση για τους νεαρούς Ευρωπαίους. Επιπλέον, τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος, θα βοηθήσει στην «ενίσχυση της κινητικότητας στην Ευρώπη».

Η δωρεάν διάθεση των εισιτηρίων αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής δράσης Discover EU, που εντάσσεται στο ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ και η σχετική αίτηση μπορεί να γίνει απευθείας στην ιστοσελίδα του προγράμματος, για παράδειγμα στο europa.eu για την αγγλική γλώσσα. Τα δωρεάν εισιτήρια θα διατεθούν σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Κύρια προϋπόθεση για το δωρεάν InterRail: να είναι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ 18 και 20 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί στο χρονικό διάστημα 1.7.2001 έως 31.12.2003 και βέβαια να είναι πολίτες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Μία επιπλέον προϋπόθεση: θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα κουίζ γνώσεων για την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που επιλεγούν, θα μπορούν να ταξιδέψουν από μία μέχρι και 30 συνεχείς ημέρες στην περίοδο 1.3.2022-28.2.2023, σε χρονικό διάστημα που εκείνοι θα επιλέξουν. Πάντως η Κομισιόν συνιστά στους δικαιούχους να συμβουλευθούν και την ιστοσελίδα ReopenEU πριν αρχίσουν το ταξίδι τους, ώστε να ενημερωθούν για πιθανούς περιορισμούς λόγω πανδημίας σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές είχαν ζητήσει να δοθεί δωρεάν εισιτήριο InterRail σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που συμπληρώνει τα 18 χρόνια του, ώστε να έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει την Ευρώπη με χαμηλό κόστος και μάλιστα σε μία ηλικία που καλείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευσή του και τη μελλοντική ζωή του.

Την ιδέα υιοθέτησαν πολιτικοί από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τελικά στην περίοδο 2018/19 διατέθηκαν, για πρώτη φορά, 70.000 δωρεάν εισιτήρια για νέους 18 ετών, ενώ οι σχετικές αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 350.000. Στη συνέχεια το πρόγραμμα «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα αρχίζει και πάλι για τη χρονική περίοδο 2022/2023. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή νέων ηλικίας 19 ή και 20 ετών, ώστε να διεκδικήσουν ένα δωρεάν εισιτήριο και εκείνοι που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button