Ισλανδία: Εν αναμονή έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ισλανδία, καθώς προετοιμάζεται για έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall, και εξαιτίας αυτού πλήττεται από εκατοντάδες σεισμούς.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες, σχετικά με την επερχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα, η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία εντόπισε περίπου 900 σεισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει καταγραφή χιλιάδων σεισμών, εν μέσω προειδοποιήσεων για σημαντική πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall εντός των ημερών.

Η Ισλανδία, που βρίσκεται μεταξύ της Ευρασιατικής και της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας – οι οποίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις – αποτελεί παγκόσμιο σημείο εστία σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας, και πλέον έχει σχηματιστεί μια σήραγγα μάγματος κάτω από τη χερσόνησο, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα.

Παρόλο που το μέγεθος και η ένταση της δραστηριότητας μειώνονται, το γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι η αξιολόγηση του ηφαιστειακού κινδύνου παραμένει αμετάβλητη, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πολίτες προετοιμάζονται για την έκρηξη του ηφαιστείου

Τεράστιες ουρές, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, σχηματίστηκαν καθώς επιτράπηκε στους κατοίκους της χερσονήσου Ρέικιανες να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να παραλάβουν είδη πρώτης ανάγκης και αντικείμενα. Η πόλη των σχεδόν 4.000 κατοίκων έχει ήδη υποστεί εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ρωγμών που έχουν σχηματιστεί στο έδαφος.

Σε ομιλία της στο ισλανδικό κοινοβούλιο, η Katrín Jakobsdóttir δήλωσε ότι η εκκένωση της πόλης την Παρασκευή έγινε «με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων».

«Όπως όλοι μπορούμε να φανταστούμε, είναι μια τεράστια απόφαση να ζητάμε από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι νιώθουμε πόσο βαριά τους βαραίνει αυτή η αβεβαιότητα. Καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας χώρος ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να παραλάβουν τα πιο απαραίτητα αντικείμενα στο κτίριο, αλλά πάντα με προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων», καταλήγει.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -