ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισλανδία: Πού μπορείς να κολυμπήσεις ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες;

Στην Ισλανδία θα συναντήσεις ένα από τα πιο καθηλωτικά και εντυπωσιακά υποβρύχια αξιοθέατα στον κόσμο, το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία παγκοσμίως στους λάτρεις των καταδύσεων.

Ο λόγος για το Silfra Tectonic Fissure, γνωστό πιο απλά και ως Silfra, το οποίο στην ουσία είναι ένα άνοιγμα ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, μεταξύ δύο ηπείρων: της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Το ρήγμα βρίσκεται στο κενό μεταξύ των ηπειρωτικών πλακών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, όπου μια ατελής σχισμή δίνει στους εξερευνητές των βυθών της θάλασσας την ευκαιρία να βουτήξουν προς το κέντρο της Γης.

Το συγκεκριμένο σημείο εντοπίζεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Thingvellir (Þingvellir) όπου οι τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας απομακρύνονται με ρυθμό 2 εκατοστών ετησίως. Το 1789, σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην περιοχή Thingvellir και άνοιξε πολλές ρωγμές.Τα καθαρά νερά της λίμνης Thingvallavatn στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir προσελκύουν δύτες από όλο τον κόσμο για να βιώσουν τη μοναδική αίσθηση της κατάδυσης μεταξύ δύο διαφορετικών ηπείρων, όπου η ορατότητα σε αρκετά σημεία είναι πολύ καλή αναλογικά με το βάθος του νερού.

Εφόσον δεν ρέουν ποτάμια στη λίμνη, το νερό εξωθείται αργά μέσω του πορώδους τεκτονικού βράχου κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτή η διαδικασία φιλτράρει το νερό και όχι μόνο ευθύνεται για την απίστευτη διαύγεια της λίμνης, αλλά την καθιστά, επίσης, και ασφαλή ακόμη και για πόση του νερού της.

Το σπρώξιμο του νερού μέσω της πέτρας πραγματοποιείται πολύ αργά, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου 50-100 χρόνια ώστε το συγκεκριμένο υγρό να αποτελέσει μέρος της λίμνης. Κάθε σταγόνα, μάλιστα, νερού στο Silfra πιθανολογείται ότι χρονολογείται εδώ και έναν αιώνα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την επαγγελματική ένωση εκπαιδευτών κατάδυσης (PADI), το Silfra Fissure στην Ισλανδία κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους καλύτερους καταδυτικούς χώρους στον κόσμο, καθώς τα ζωντανά χρώματα που αντικρίζει κανείς σε μια κατάδυση εδώ και η κολύμβηση με αναπνευστήρα αποτελούν μια μοναδική εμπειρία ζωής.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button