Ισπανία: Σχολείο διδάσκει στα αγόρια πώς να κάνουν δουλειές του σπιτιού

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένα σχολείο στην πόλη Βίγκο της Ισπανίας μαθαίνει σε αγόρια και νεαρούς άντρες βασικές «δεξιότητες ζωής», μεταξύ άλλων καθάρισμα, μαγειρική, σιδέρωμα ακόμη και ράψιμο.

Το μάθημα Home Economics 101 του Colegio Montecastelo έχει στόχο να καταπολεμήσει την ανισότητα των φύλων και να κάνει τα αγόρια πιο ανεξάρτητα και ικανά να βοηθούν στο σπίτι.

Ανάμεσα σε όσους διδάσκουν τους μαθητές συγκαταλέγονται εθελοντές από την διοίκηση του σχολείου αλλά και μερικοί μπαμπάδες.Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις με κάποιους να την χαρακτηρίζουν παραπάνω από καίρια και άλλους να διαφωνούν πως στην πραγματικότητα ενισχύει τους ρόλους των δύο φύλων επειδή κατηγοριοποιεί συγκεκριμένες δραστηριότητες σε «αντρικές» και «γυναικείες» αντί να τις εκλαμβάνει ως γενικά χρήσιμες δεξιότητες. Πολλοί επίσης σχολίασαν πως αυτές οι δεξιότητες θα έπρεπε να διδάσκονται στο σπίτι και όχι στο σχολείο.

Η διδακτέα ύλη περιλάμβανε μεταξύ άλλων μαγείρεμα, σιδέρωμα, ράψιμο και πλύσιμο ρούχων. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι και οι μπαμπάδες που προθυμοποιήθηκαν να λάβουν μέρος στα μαθήματα, πλάι στους γιους τους.Ο διευθυντής του σχολείου, Gabriel Bravo, είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να εκτελούν τέτοια καθήκοντα ώστε όταν κάνουν οικογένεια, να συμμετέχουν από την αρχή και να ξέρουν ότι το νοικοκυριό είναι υπόθεση για δύο, δεν είναι υποχρέωση μόνο των γυναικών να καθαρίζουν, να πλένουν τα πιάτα και να σιδερώνουν».

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει δώσει έμφαση και σε άλλες πρακτικές δεξιότητες, όπως η ξυλουργική και η ηλεκτρολογία. Ας ελπίσουμε και άλλα σχολεία να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -