ΣΠΙΤΙ

Συνοικίες 3D στην Καλιφόρνια: Το μέλλον της στέγασης!

Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης εκτυπωμένης από τρισδιάστατους εκτυπωτές συνοικίας στην Καλιφόρνια, με φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια.

Σύντομα, η κοιλάδα Coachella στην Καλιφόρνια δεν θα είναι φημισμένη μόνο για το φημισμένο Φεστιβάλ Τέχνης και Μουσικής καθώς στο ερημικό τοπίο της ετοιμάζεται μία νέα πρόταση στέγασης: μία ολόκληρη συνοικία, με σπίτια αποκλειστικά φτιαγμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Με εντατικούς πια ρυθμούς, η κατασκευαστική start-up Mighty Buildings και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Palari Group προχωρούν στα σχέδια εγκατάστασης 15 φιλικών προς το περιβάλλον κατοικιών, βγαλμένων κατευθείαν από τεράστιους 3D εκτυπωτές, σε μία συνολική έκταση 20.234 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή.

Τοποθετημένοι σε μεγάλη αποθήκη στο Όουκλαντ, στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, όπου έχει τα γραφεία της η Mighty Buildings, αυτά τα νέας τεχνολογίας μηχανήματα -καθένα μεγέθους όσο ένα τυπικό γκαράζ- έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης περίπου 32 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής ανά 24ωρο. Tο υλικό που χρησιμοποιούν στερεοποιείται αμέσως, επιτρέποντας να τοποθετούνται μονομιάς η οροφή, τα στρώματα μόνωσης και εξωτερικά χαρακτηριστικά της κατοικίας, όπως για παράδειγμα μια προεξοχή. Και τα 15 οικήματα θα είναι μοντέρνας αρχιτεκτονικής και το καθένα θα έχει εμβαδόν 135 τ.μ., σε οικόπεδο περίπου ενός στρέμματος.

Θα διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια και μία πισίνα στην πίσω αυλή, με δυνατότητα δεύτερης μικρότερης οικίας, εγκαταστάσεων μπάρμπεκιου, υδρομασάζ και υπαίθριων ντους. Με επιπλέον χρέωση, φυσικά.

«Πρόκειται για την πρώτη επί τόπου υλοποίηση του οράματός μας για το μέλλον της στέγασης, που θα μπορεί να κατασκευάζεται γρήγορα, οικονομικά, με βιώσιμο τρόπο και με θετική δυναμική για τις παρακείμενες κοινότητες», λέει  o COO της Mighty Buildings, Άλεξ Ντούμποφ.

Πράγματι, η λύση της κατασκευής κατοικιών από 3D εκτυπωτή -που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όχι όμως σε αυτήν την κλίμακα- θα μπορούσε να αποτελέσει κατά πολλούς μία εναλλακτική στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές, όπως η Καλιφόρνια που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ.Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο δρόμος αυτός είναι ακόμη πολύ μακρύς καθώς παρά το μειωμένο εργατικό κόστος, η τιμή των κατοικιών στην υπό ανέγερση πρότυπη συνοικία κοιλάδα Coachella είναι αρκετά υψηλή.

Θα αρχίζει από τα 600 χιλιάδες δολάρια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 950 χιλιάδες δολάρια, αναλόγως τις έξτρα παροχές.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button