Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις Ελλάδας Βρετανίας για τα Γλυπτά μετά την ακύρωση Σούνακ

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα Γλυπτά ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» όπως δηλώνει εκπρόσωπός του μετά την ακύρωση Σούνακ της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC στο οποίο έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών, προκάλεσε την ενόχληση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης από μέρους του Πρωθυπουργού Rishi Sunak  αποτελεί πράξη πολιτικά απρεπή και “φάουλ”.

Στη συνέχεια όπως αναφέρει και το Politico ακολούθησε δεύτερη απρέπεια Σούνακ να αντιπροτείνει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Rishi Sunak με την ενέργειά του, προκάλεσε αρνητικά σχόλια διεθνώς κι αυτό που πέτυχε είναι να γίνει ακόμη πιο γνωστό το ελληνικό αίτημα. Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα τίθεται διαρκώς από την ελληνική πλευρά.

Η βρετανική πλευρά ήταν ενήμερη ότι θα τεθεί το ζήτημα, όπως γίνεται σε κάθε τέτοια συνάντηση. Η επίσκεψη στο Λονδίνο προφανώς δεν έγινε για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά προκειμένου ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τους διεθνείς επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η επανένωσή τους στο “φυσικό περιβάλλον” τους, στην Αθήνα, αποτελεί πάγια, εθνική, στάση της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Πρόκειται για στάση που τήρησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία δε θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί στο “ζύγι” οποιασδήποτε συνεννόησης για την ατζέντα της συνάντησης μεταξύ της Ελληνικής και της Βρετανικής πλευράς

«Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» είπε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Για την ακύρωση της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.”

Ενδιαφέρον εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, οι βρετανικές Αρχές απέσυραν την προσωπική του ασφάλεια κατά την τελευταία μέρα, επειδή «η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη». Το Μέγαρο Μαξίμου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία, τονίζοντας ότι «δεν σχολιάζουμε θέματα ασφαλείας που αφορούν στον Πρωθυπουργό».

«Ο Σούνακ έκανε ό,τι μπορούσε… καλύτερο για να ακουστεί παντού και ηχηρά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με τη συμπεριφορά του το ανέδειξε με μοναδικό τρόπο».

Έτσι σχολίαζε χθες κυβερνητικό στέλεχος την πρωτόγνωρη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την ύστατη ώρα την επίσημη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε χθες από το Λονδίνο νωρίτερα του προγραμματισμένου, έχοντας πράξει -σύμφωνα με συνεργάτη του- το αυτονόητο, δημοσιοποιώντας δηλαδή το ζήτημα των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, κινούμενος σταθερά εντός της διαχρονικής, πάγιας θέσης της χώρας μας.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -