Καρδιοπάθεια: Πόσα σκαλιά πρέπει να ανεβαίνετε ημερησίως για να μειώσετε τον κίνδυνο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ξεχάστε τον στόχο για 10.000 βήματα την ημέρα. Ανεβείτε τουλάχιστον 50 σκαλιά ημερησίως και θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Atherosclerosis» έδειξε ότι περισσότερα από 50 βήματα που γίνονται κατά την αναρρίχηση σκάλας ημερησίως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 20%.

Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (ASCVD) μαζί με τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Προληπτικό μέτρο για τον γενικό πληθυσμό

«Σύντομης διάρκειας άσκηση υψηλής έντασης μέσω της αναρρίχησης σκαλιών αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης και του προφίλ λιπιδίων, κυρίως σε άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις υπάρχουσες συστάσεις για φυσική δραστηριότητα» ανέφερε o δρ Λου Κι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τulane και προσέθεσε: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τα πιθανά πλεονεκτήματα του να ανεβαίνουμε σκάλες ως προληπτικό μέτρο για την ASCVD στον γενικό πληθυσμό».

Η μεγάλη μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της UK Biobank τα οποία αφορούσαν 450.000 ενηλίκους. Υπολόγισαν το πόσο ευάλωτοι ήταν οι συμμετέχοντες σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου με βάση το οικογενειακό ιστορικό τους, τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου καθώς και τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Παράλληλα έθεσαν ερωτήματα στους συμμετέχοντες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τη συχνότητα με την οποία ανέβαιναν σκάλες. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 12,5 έτη.

Οφέλη και για τους λιγότερο ευάλωτους

Από τη μελέτη προέκυψε ότι η αναρρίχηση σκάλας σε καθημερινή βάση μείωνε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ιδίως σε άτομα που ήταν λιγότερο ευάλωτα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Κι, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας σίγουρα μειώνεται σημαντικά και στα πιο ευάλωτα άτομα μέσω του καθημερινού ανεβάσματος σκάλας.

Άμεσα προσβάσιμος και χωρίς κόστος τρόπος άσκησης

Ο δρ. Κι τόνισε ότι το ανέβασμα της σκάλας είναι ένας τρόπος ενσωμάτωσης της άσκησης στην καθημερινότητα με χαμηλό κόστος και παράλληλα άμεσα προσβάσιμος. «Η μελέτη αυτή προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με την προστατευτική δράση που έχει η αναρρίχηση σκάλας στον κίνδυνο ASCVD, κυρίως σε ό,τι αφορά τα άτομα που έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για ASCVD».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -