Καρκίνος: Η απλή εξέταση αίματος που θα μπορούσε να σώζει ζωές

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο, που ταιριάζει σε έναν ασθενή μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, χαιρετίζεται ως «σωτήρια», μετά από μια πρώτη μελέτη.

Η εν λόγω δοκιμή για τον καρκίνο, η οποία διεξάγεται στο νοσοκομείο The Christie στο Μάντσεστερ, αναλύει το DNA ενός ασθενούς για να καθορίσει ποιο είδος θεραπείας θα λειτουργήσει καλύτερα γι’ αυτόν.

Εάν είναι επιτυχής, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει «συνήθης».

Ο Δρ Μάθιου Κρεμπς, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δηλώνει στο Sky News ότι η έρευνά του καθιστά την «ιατρική ακριβείας» πιο προσιτή για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών με καρκίνο. «Υπάρχουν μικροσκοπικά κομμάτια DNA που προέρχονται από τον καρκίνο και κυκλοφορούν στο αίμα», εξηγεί, «οπότε μπορούμε να εξάγουμε το DNA που προέρχεται συγκεκριμένα από τον καρκίνο».

Το DNA αυτό αναλύεται στη συνέχεια, επιτρέποντας στους γιατρούς να δουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις και να προτείνουν εξειδικευμένη θεραπεία. Ο Δρ Κρεμπς λέει ότι αυτό σημαίνει ότι «αντί για γενική θεραπεία με φάρμακα τύπου χημειοθεραπείας», ο ασθενής λαμβάνει μια θεραπεία «που είναι πιο εξατομικευμένη για τον ίδιο». Αν και οι γενετικές εξετάσεις και οι εξετάσεις DNA για τους ασθενείς με καρκίνο διεξάγονται ήδη στα νοσοκομεία, συνήθως το δείγμα συλλέγεται με βιοψία. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται χειρουργική επέμβαση, να είναι παρεμβατικό, επώδυνο και – σε ορισμένες περιπτώσεις – να καθυστερεί.

Η μελέτη Target National, που χρηματοδοτείται από το The Christie Charity και το Sir Bobby Robson Foundation, ελπίζει να προσλάβει 6.000 ασθενείς, για να εξετάσει αν η μέθοδος της εξέτασης αίματος, στην πραγματικότητα μια «υγρή βιοψία», βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Ο Δρ Κρεμπς δήλωσε ότι γνωρίζουν ότι η οδός της εξέτασης αίματος «δεν θα λειτουργήσει για όλους», αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ήδη επιτρέψει σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο να ενταχθούν σε δοκιμές φαρμάκων.

Το Sky News έφερε το παράδειγμα της Πάμελα Γκάρνερ-Τζόουνς, 78 ετών, η οποία πληροφορήθηκε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τετάρτου σταδίου ήταν «μη χειρουργήσιμος» και «δεν ανταποκρινόταν πλέον στη θεραπεία». «Μιλούσαν για παρηγορητική φροντίδα». «Νόμιζα ότι τα έβγαζαν από το μυαλό τους, δεν μπορούσα να το πιστέψω». Σε εκείνο το σημείο, της προσφέρθηκε μια θέση στη μελέτη Target National. Η εξέταση αίματος της «την ταίριαξε» σε μια νέα δοκιμή ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, που είδε τον όγκο της να συρρικνώνεται κατά δύο τρίτα.

«Ειλικρινά, δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα περισσότερο», δήλωσε. «Έχω περισσότερη ενέργεια, η όρεξή μου επέστρεψε – ήταν σωτήριο για τη ζωή μου». «Είναι απλώς μια απλή εξέταση αίματος και δεν σε γεμίζουν με άπειρα φάρμακα»”, σημείωσε ενθουσιασμένη. Η ίδια δήλωσε το βρετανικό ΜΜΕ ότι τώρα ανυπομονεί να πάει διακοπές με φίλους, να φάει έξω και να μπορέσει να περάσει χρόνο στον κήπο της.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -