Καρκίνος του μαστού: Πράσινο φως για την προληπτική χρήση της αναστροζόλης

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μπορεί εδώ και πολλά χρόνια η αναστροζόλη να χρησιμοποιείται ως φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ωστόσο πλέον πήρε το «πράσινο φως» και έχει άδεια να λαμβάνεται προληπτικά.

Σύμφωνα με πρόσφατες δοκιμές, η αναστροζόλη  μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 50% σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για τις γυναίκες με σημαντικό οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου, και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 289.000 γυναίκες θα μπορούσαν να το λάβουν.

Κάθε γυναίκα που ανησυχεί ότι έχει υψηλότερο από το φυσιολογικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μπορεί να επικοινωνήσει με τον γιατρό της, και εκείνος να την παραπέμψει σε ειδικό για πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη το οικογενειακό ιστορικό της.

Αν μία στις τέσσερις έκανε αυτό τον έλεγχο, θα βοηθούσε στην πρόληψη 2.000 περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Αγγλία, λέει το NHS England, γεγονός που θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην υπηρεσία υγείας 15 εκατομμύρια λίρες σε έξοδα θεραπείας.

Η αναστροζόλη δεν έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες από μία εταιρείες μπορούν να την παρασκευάσουν, και το φάρμακο μπορεί να διανεμηθεί αρκετά φθηνά.

Για πρώτη φορά, συστήθηκε ως προληπτική επιλογή από το National Institute for Health and Care Excellence το 2017, και πλέον η χρήση του έχει αδειοδοτηθεί από τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ως μέρος του προγράμματος επαναχρησιμοποίησης φαρμάκων του NHS England.

Η 61χρονη Lesley-Ann Woodhams,  ολοκλήρωσε μια πενταετή πορεία λήψης ενός δισκίου την ημέρα. «Η λήψη του ήταν μια εύκολη απόφαση, καθώς είχα παρακολουθήσει τη μάχη της μητέρας μου με τον καρκίνο του μαστού. Θα μπορώ τώρα να ζήσω μια ζωή χωρίς να ανησυχώ συνεχώς ή να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχα αναπτύξει καρκίνο του μαστού», εξομολογείται.

«Ήταν πραγματικά ένα δώρο, έδωσε στην οικογένειά μου και σε μένα την ηρεμία του μυαλού μου, και το πιο σημαντικό, ένα συνεχές μέλλον για να προσβλέπω», κατέληξε.

Ο καθηγητής και εθνικός κλινικός διευθυντής για τον καρκίνο του NHS England, Peter Johnson, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι το φάρμακο είναι μια «πολύ ελκυστική» προοπτική για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ανέφερε παράλληλα, ότι η έρευνα έδειξε πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην προστασία από τη νόσο, και έχει λιγότερες παρενέργειες από την ταμοξιφαίνη, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη ως προληπτική θεραπεία.

«Οι άνθρωποι ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τους θρόμβους αίματος, και σε ορισμένες περιπτώσεις για την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου [όταν έπαιρναν ταμοξιφαίνη]. Η αναστροζόλη δεν φαίνεται να το κάνει αυτό, οπότε είναι μια πιο ελκυστική ιδέα», δήλωσε.

Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένων παρενεργειών από το φάρμακο, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν:

  • εξάψεις
  • αίσθημα αδυναμίας
  • πόνος ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • αρθρίτιδα
  • δερματικό εξάνθημα
  • ναυτία
  • πονοκέφαλος
  • οστεοπόρωση
  • κατάθλιψη

Πώς «καταπολεμά» τον καρκίνο του μαστού

Η αναστροζόλη λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση για τη μείωση της ορμόνης οιστρογόνου.

Η θεραπεία λαμβάνεται ως δισκίο 1 mg, μία φορά την ημέρα για πέντε χρόνια. Το προστατευτικό αποτέλεσμα διαρκεί για χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου από τη γυναίκα, δήλωσαν οι αρμόδιοι.

Στην Αγγλία, η πιο συχνή μορφή καρκίνου είναι του μαστού, καθώς κάθε χρόνο περισσότερα από 47.000 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτόν, με τις 8 στις 10 περιπτώσεις να είναι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οι γυναίκες με μετάλλαξη σε ένα από τα γονίδια BRCA, κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών, και μπορεί οι γυναίκες στη χώρα έχουν 15% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά αυτή αυξάνεται σημαντικά εάν έχει τη μετάλλαξη.

Ο υπουργός Υγείας Will Quince δήλωσε ότι είναι ευτυχής, που το φάρμακο έχει πλέον εγκριθεί για να «βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της σκληρής ασθένειας».

«Έχουμε ήδη δει τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αναστροζόλη στη θεραπεία της νόσου όταν αυτή έχει εντοπιστεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τώρα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε την ανάπτυξή της καθόλου σε ορισμένες γυναίκες», αναφέρει, με τη διευθύνουσα σύμβουλο του NHS Amanda Pritchard να ελπίζει πως η αδειοδότηση της αναστροζόλης «αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της μείωσης του κινδύνου».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -