Το Χαλογουίν (Halloween) γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά!
Γράφει η εικαστικός Ειρήνη Ανδρούτσου
Αυτή την φορά, το ερέθισμα μου το έδωσε μια φίλη από την Χίο..
Ένα απόγευμα εκεί που χάζευα στο fb τα story των φίλων, έπεσα πάνω στις φωτογραφίες, που είχε ανεβάσει στην ιστορία της μια παλιά μου συνάδελφος, δασκάλα, η Βασιλική Ζαννίκου.
Ξετρελάθηκα… δεν γινόταν να μην της πω να μας δείξει πως έφτιαξε τις δικές της κατασκευές κολοκύθας!
Όσο και να μην μου αρέσουν αυτά τα ξενόφερτα έθιμα, όπως το Halloween που το γιορτάζουν 31 Οκτωβρίου στο εξωτερικό… Τόσο μπορούμε να πάρουμε ιδέες από αυτά και να κάνουμε διακοσμητικά για το σπίτι, που να ταιριάζουν με τον χειμώνα που μας έρχεται.
Συνδυάζοντας το θερμό πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας, και της φωτιάς από τα ρεσό, δημιουργείται μια θαλπωρή και ζεστασιά στον χώρο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
Ήθελα πολύ να μου δείξει πως μπορεί να ζωντανέψει μια κολοκύθα μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τα υλικά που απομένουν από το εσωτερικό της, δλδ από τη ψίχα και τα σπόρια.
(Χιώτικη σπιτική συνταγή.. με ψίχα κολοκύθας και κολοκυθόσπορους, από την γιαγιά της Βασιλικής)
Έτσι και έγινε! Της έστειλα μνμ να μου στείλει βήμα βήμα πως γίνεται αυτή η κατασκευή και ανυπομονούσα για την απάντηση της.
Είμαστε έτοιμοι;
Κατασκευή κολοκύθας τύπου Halloween με Άρωμα Μαστίχας!
Κολοκύθα από την Βασιλική Ζαννίκου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
-1 μεγάλη κολοκύθα
-1 κοφτερό μαχαίρι μυτερό
-1 κουτάλι
-1 μαρκαδοράκι μαύρο
-2 ρεσό ή φωτάκια
-πολλή πολλή όρεξη αλλά και υπομονή!!
Οδηγίες βήμα προς βήμα:
- Αγοράζουμε μια φρέσκια κολοκύθα από τον μανάβη (ή όπου αλλού ψωνίζουμε), όσο πιο λεία γίνεται χωρίς πολλές φθορές. Την πλένουμε όσο πιο καλά μπορούμε και τη σκουπίζουμε καλά να φύγει ότι βρώμικο υπάρχει.
- Για να φανεί καλύτερα το σχέδιο, με ένα μαρκαδόρο μαύρο σχεδιάζουμε το κυκλικό περίγραμμα του καπακιού της κολοκύθας, στο πάνω μέρος της. Κόβουμε το καπάκι με ένα μαχαίρι προσεκτικά έτσι ώστε να μην σπάσει, γιατί με αυτό θα σκεπάσουμε ξανά το φανάρι μας. Αν σπάσει, το ενώνουμε με οδοντογλυφίδες ή ατλακόλ κρυσταλιζέ.
- Με ένα κουτάλι και με αρκετή υπομονή και δύναμη αφαιρούμε τα σπόρια και την ψίχα αυτά τα κρατάμε σε ένα πιάτο ξεχωριστά, και ο λόγος είναι ότι δεν πετάμε ποτέ υλικά …με αυτά θα φτιάξουμε κολοκυθόσπόρους αλλά και γλυκιά κολοκυθόπιτα…. Καθαρίζουμε καλά την κολοκύθα μέχρι τον πάτο.
- Μετά, σχεδιάζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Στο pinterest έχει πολλά σχέδια αλλιώς βάζουμε την φαντασία μας να δουλέψει.. Για να είναι πιο τρομακτικό το αποτέλεσμα, σχεδιάζουμε μάτια και στόμα τραβώντας γραμμές σαν κεραυνούς, όχι ίσιες ..Τη μύτη την κάνουμε τριγωνική.
- Κόβουμε προσεκτικά και με υπομονή με ένα μαχαίρι έτσι ώστε να μην σπάσει, τα σημεία που έχουμε σχεδιάσει.
6.Σκουπίζουμε καλά την κολοκύθα από τα υπολλύματα..και μετά είναι έτοιμη για χρήση..
- Τοποθετούμε μέσα στην κολοκύθα μας ένα κεράκι ρεσό ή δύο αν χωρούν, σκεπάζουμε με το καπάκι. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε και χριστουγεννιάτικα φωτάκια…
Η κολοκύθα φανάρι είναι έτοιμη!
Υ.Γ.: Η γνωστή κολοκύθα-φανάρι –ή αλλιώς, Jack-O’-Lantern– μπορεί να φωτίσει και να δώσει μία ζεστασιά το βράδυ στο εσωτερικό του τζακιού μας ή τα πλαϊνά του, την αυλή μας, το τραπέζι της βεράντας, του σαλονιού ή της κουζίνας μας ή του δωματίου μας !
Περιμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες με τις κολοκύθες!
Φωτογραφίες : Βασιλική Ζαννίκου
Καλή επιτυχία
Ειρήνη Ανδρούτσου
Βασιλική Ζαννίκου
Δείτε εδώ τη χιώτικη παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς της Βασιλικής: