Καβούρια χρησιμοποιούν πλαστικά σκουπίδια ως πανοπλίες

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Καβούρια-ερημίτες ανά τον κόσμο, που συλλέγουν κελύφη/ όστρακα και τα χρησιμοποιούν ως πανοπλίες για τα σώματά τους, στρέφονται όλο και περισσότερο σε πλαστικά απόβλητα, βάσει ανάλυσης φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από παρατηρητές άγριας ζωής και έχουν δημοσιευτεί online.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, επιστήμονες λένε ότι τους «ραγίζει την καρδιά» να βλέπουν την έκταση στην οποία τα ζώα ζουν μέσα στα σκουπίδια μας- και ότι τα δύο τρίτα των ειδών καβουριών- ερημιτών φαίνονταν σε «τεχνητά κελύφη»- αντικείμενα που άνθρωποι έχουν πετάξει.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Science of the Total Environment. Στο πλαίσιο της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν social media και ιστοσελίδες διαμοιρασμού ιστοσελίδων, όπως είπε η Μάρτα Ζούλκιν, μία εκ των ερευνητών, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας: «Αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Αντί να έχουν ένα ωραίο κέλυφος σαλιγκαριού, που είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, είχαν ένα κόκκινο πλαστικό καπάκι μπουκαλιού στην πλάτη τους, ή κομμάτι γλόμπου».

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 10 από τα 16 είδη καβουριών ερημιτών της ξηράς στον κόσμο χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο καταφυγίου και έχει παρατηρηθεί σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης» εξήγησε η Ζούλκιν. Η ίδια και συνάδελφοί τους στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας- Ζουζάνα Τζαγκιέλο και Λούκας Ντιλέβσκι βρήκαν συνολικά 368 καβούρια που χρησιμοποιούσαν τεχνητά κελύφη- κυρίως καπάκια.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτά τα υλικά είναι επιβλαβή ή πραγματικά χρήσιμα για τα καβούρια.

«Όταν πρωτοείδα αυτές τις εικόνες, ένιωσα να μου ραγίζει η καρδιά» είπε στο BBC Radio 4 η Ζούλκιν. «Ταυτόχρονα, νομίζω πως πρέπει να κατανοήσουμε πως ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και τα ζώα χρησιμοποιούν ό,τι τους είναι διαθέσιμο».

Η έρευνα αυτή, που βασίστηκε στο Ίντερνετ, αποκάλυψε πως αυτή η χρήση τεχνητών κελυφών είναι «παγκόσμιο φαινόμενο».

«Το είδαμε στα δύο τρίτα όλων των καβουριών ερημιτών της ξηράς» είπε η Ζούλκιν- «αυτά μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε απλά χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από τουρίστες».

Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματα «ανοίγουν» νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτά τα οστρακοειδή αλληλεπιδρούν με το πλαστικό και το χρησιμοποιούν. Πέραν της εξαγωγής συμπερασμάτων ως προς το αν τα βλάπτει, οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν και πώς μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξή τους.

Τα συγκεκριμένα καβούρια έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μαζεύουν και να χρησιμοποιούν κελύφη από σαλιγκάρια για να προστατεύονται- και αν σπανίζουν, τότε τα καβούρια παλεύουν για αυτά.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -