Και ποιος δεν έχει σκεφτεί τι θα έκανε αν του έπεφτε το Λόττο, το λαχείο ή οτιδήποτε θα μπορούσε να τον απαλλάξει αυτόματα από τη μιζέρια του κατώτατου ή έστω του βασικού μισθού;
Κάποιος, όμως, δεν χρειαζόταν να σκεφτεί γιατί κέρδιζε τη μία κλήρωση μετά την άλλη, μέχρι που έφτασε να είναι ο θρύλος που κέρδισε το Λόττο 14 φορές. Ο λόγος για τον Στεφάν Μαντέλ, ο οποίος αντί να παίζει με… τυχερούς αριθμούς όπως η ημερομηνία γέννησής μας ή την ηλικία μας, (λέει ότι) χρησιμοποίησε κάποια βασικά μαθηματικά για να «νικήσει το σύστημα».
Φαίνεται σχεδόν αδύνατο, ειδικά όταν είναι τόσο δύσκολο να πετύχεις ακόμα και δυο τυχερά νούμερα που λέει ο λόγος, όμως ο Μαντέλ ισχυρίζεται ότι επινόησε μια ιδιοφυή μέθοδο, που οδήγησε τον ίδιο και πολλούς άλλους να κερδίσουν μια περιουσία.
Συνεργαζόμενος με μια ομάδα επενδυτών για να σχηματίσουν ένα συνδικάτο με την ονομασία International Lotto Fund, ο Μαντέλ κυριολεκτικά έβαλε στο στόχαστρό του μια σειρά από λοταρίες παγκοσμίως.
Σε μια συνέντευξη στο YouTube, ο οικονομολόγος εξήγησε τη θεωρία του, την οποία ονόμασε «συνδυαστική συμπύκνωση».
«Θεωρητικά, ο καθένας μπορεί να αγοράσει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς», είπε. «Οποιοδήποτε αγόρι ή κορίτσι λυκείου μπορεί να υπολογίσει αυτούς τους συνδυασμούς». «Κανείς δεν έχει αναπτύξει ποτέ ένα λογιστικό σύστημα για την κατάθεση ενός τόσο μεγάλου αριθμού δελτίων παιχνιδιού. Ήμασταν οι μόνοι νικητές και αυτό ήταν όλο».
Ναι, αλλά λίγο πιο αναλυτικά μπορεί να εξηγηθεί το νικητήριο μοτίβο του Μαντέλ;
Πάρτε για παράδειγμα τη λοταρία στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο Μαντέλ υπολόγισε ότι με τους παίκτες να επιλέγουν έξι αριθμούς από το ένα έως το 44, υπήρχαν 7.059.052 συνδυασμοί για να επιλέξουν.
Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο ευνοϊκά με το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τα δελτία/κουπόνια τους στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι ο Mandel και η ομάδα του μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να κινήσουν υποψίες – παρόλο που αυτό που έκαναν ήταν απολύτως νόμιμο.
Τον Φεβρουάριο του 1992, πέρα από το τζακ ποτ των 27 εκατομμυρίων δολαρίων, πήραν 900.000 δολάρια σε πρόσθετα βραβεία για τα δελτία που κατέλαβαν τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη θέση κ.ο.κ.
Το σχέδιο αυτό κίνησε τις υποψίες των αρχών, με έναν ερευνητή στην Αυστραλία να επικοινωνεί με τη Λοταρία της Βιρτζίνια για να τους πει να μην πληρώσουν.
Ισχυρίστηκαν ότι ο Μαντέλ και το σωματείο του εμπλέκονταν σε ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η ομάδα δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα έκνομα.
Και πού βρίσκεται σήμερα αυτός ο τρομερός τύπος;
Λέγεται ότι τώρα ο Μαντέλ ζει στο Βανουάτου, έχοντας «αποσυρθεί από την αγαπημένη του ασχολία, τις λοταρίες του κόσμου». Μιλώντας στη ρουμανική εφημερίδα Bursa το 2012, είπε: «Είμαι ένας άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, αλλά με υπολογισμένο τρόπο. Ακόμα και το κούρεμα της γενειάδας μου είναι μια λοταρία: Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κοπώ, να πάθω μόλυνση στο αίμα μου και να πεθάνω – αλλά το κάνω ούτως ή άλλως. Οι πιθανότητες είναι υπέρ μου».
Ωραίος!