Κολυμβητής 100 χρονών βούτηξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Ντόχα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένας 100χρονος Ιρανός κολυμβητής αποθεώθηκε από το κοινό όταν έκανε κατάδυση από πλατφόρμα 1 μέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Ντόχα.

Ο Τάγκι Ασκάρ φέρεται να σκούπισε τα δάκρυά του συγκινημένος, αφού το πλήθος του έδειξε τον απεριόριστο θαυμασμό του σε αυτόν. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αθλητές της Ασίας, αφού στο παλμαρέ του έχει χάλκινα και ασημένια μετάλλια σε επίπεδο ασιατικών αγώνων. Ο Τάγκι Ασκάρ βούτηξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου προκειμένου να προωθήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Aquatic Masters που διεξάγεται στον ίδιο χώρο και ξεκινά σε δύο εβδομάδες.

Ο 100χρονος κολυμβητής θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα και σημειώνεται πως έχουν περάσει 73 χρόνια από τότε που πήρε αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες στο Νέο Δελχί το 1951 και 59 χρόνια από τότε που αποσύρθηκε επίσημα. Φέρεται να άφησε το άθλημα με καλό πρόσημο, λέγοντας στο World Aquatics: «Όταν αγωνιζόμουν σε εθνικό επίπεδο, το τελευταίο πρωτάθλημα που έκανα ήταν όταν ήμουν 41 ετών. Πέτυχα ένα χρυσό μετάλλιο σε εθνικό επίπεδο και μετά από αυτό αποχαιρέτησα το άθλημα, αλλά τουλάχιστον με ένα χρυσό μετάλλιο».Παρότι είχε αποσυρθεί, παρακολουθούσε την εξέλιξη του αθλήματος καθώς διατηρεί μεγάλο πάθος γι’ αυτό. «Την πρώτη φορά που συμμετείχα στους Ασιατικούς Αγώνες στο Νέο Δελχί το 1951, το επίπεδο των καταδύσεων στο Ιράν ήταν πολύ υψηλό και πέτυχα δύο μετάλλια. Αλλά μέχρι να γίνουν οι αγώνες στην Τεχεράνη το 1974, οι Κινέζοι κολυμβητές είχαν μπει σε αυτό το όμορφο άθλημα και άρχισαν να βελτιώνονται κατά πολύ – εμείς απλά δεν μπορούσαμε να τους προλάβουμε, καθώς παραμείναμε στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ξεκινήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα κυριαρχεί στο άθλημα εδώ και αρκετό καιρό, κερδίζοντας επτά από τα οκτώ χρυσά μετάλλια στις καταδύσεις στο Τόκιο 2020, ενώ στο άλλο πήρε ένα ασημένιο. Οι Κινέζοι δύτες κατέλαβαν επίσης μία με δύο θέσεις και στα τέσσερα ατομικά αγωνίσματα στην Ιαπωνία και έχουν κερδίσει επτά χρυσά και δύο ασημένια στη Ντόχα μέχρι στιγμής. Ο Τάγκι Ασκάρ επιστρέφει ωστόσο για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Masters που θα διεξαχθεί από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου και δήλωσε ενθουσιασμένος που θα προωθήσει τη διοργάνωση στη Ντόχα.

Ο 100χρονος δύτης ολοκλήρωσε την διαφημιστική του κατάδυση μπροστά στους κορυφαίους σημερινούς αθλητές του αθλήματος και στη συνέχεια του δόθηκε μετάλλιο από τον πρόεδρο του World Aquatics Captain Husain Al Musallam, μια ακόμα στιγμή που τον έκανε να δακρύσει. «Για μένα, είχα μια αγάπη για τις καταδύσεις από τότε που ήμουν έφηβος μέχρι σήμερα. Πάντα αγαπούσα τις καταδύσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1951 μέχρι σήμερα, εκτός από τις επιδόσεις μου». Τέλος αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του στις καταδύσεις, αναφέροντας πως «το μόνο πράγμα που θέλω να σας πω είναι να αγαπάτε αυτό το άθλημα και να διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -