ΣΩΜΑ

Κορονοϊός: Νέα δεδομένα στο Αττικόν – Για πρώτη φορά στον κόσμο ανακάλυψαν πως δημιουργείται η βλάβη

Επιστήμονες στο Νοσοκομείο Αττικόν ανακάλυψαν νέα δεδομένα για τον κορονοϊό, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας.

Η ελληνική ανακάλυψη με βάση την ανάλυση αιματολογικών δειγμάτων των πρώτων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα μας, δίνει ελπίδα στους  βαριά ασθενείς για γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική  καταπολέμηση του ιού.

Ο Covid-19 σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί βαριά πνευμονία στους ασθενείς και η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες του Αττικού Νοσοκομείου προχώρησε σε νέες ανακαλύψεις.

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικόν Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Τα δείγματα αίματος αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή».

Από αυτή την ανάλυση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι» – δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.

Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη 17/03/2020 και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας». Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, δηλώνει ο κ. Γιαμαρέλλος «που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο».

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.

 

Tags

Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close