Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε για τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού στη χώρα μας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης μεταδίδεται ταχύτατα και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν τελικά τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Σε καραντίνα ο διάκονος

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, του πρώτου πανελλαδικά, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, σήμανε συναγερμός. Ο 36χρονος, διάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατέρας δύο παιδιών, συνεργάτης του μητροπολίτη Βαρνάβα , που κατοικεί στην Πολίχνη,  είχε βρεθεί θετικός στον ιό τον Οκτώβριο, με πολύ ήπια συμπτώματα, ένα απλό μπούκωμα, το οποίο γρήγορα ξεπέρασε. Ωστόσο πριν από δύο εβδομάδες, στις 16 Ιανουαρίου, βρέθηκε εκ νέου θετικός στον κορωνοϊό, παρά τα όποια αντισώματα είχε αποκτήσει στον ιό. Αυτή τη φορά δεν εκδήλωσε συμπτώματα, με τη διαφορά, όμως, ότι, έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις του δείγματος στην Αθήνα, διαπιστώθηκε θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη της Covid-19, αποτελώντας, έτσι, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονταν στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη. Εξετάζεται δηλαδή  το ενδεχόμενο να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί τις τελευταίες ώρες ο ΕΟΔΥ.Ο 36χρονος διάκονος βρίσκεται σε καραντίνα εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ η υγεία των οικείων του είναι σε καλή κατάσταση.

Δεύτερο πιθανό κρούσμα

Σε ό,τι αφορά το πιθανό δεύτερο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους, αυτό αφορά άλλον διάκονο, επίσης 36χρονο, ο οποίος λειτουργούσε σε ιερό ναό στο Κορδελιό. Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 7 Ιανουαρίου, έπειτα από ήπια συμπτώματα που εκδήλωσε, και τέθηκε αμέσως σε καραντίνα. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, σε νέο τεστ που του έγινε, αρνητικοποιήθηκε στον ιό. Ωστόσο, αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν και αυτός νοσεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο χρειάζεται ημέρες για να εντοπιστεί, ενώ μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Τι γνωρίζουμε για τον μεταλλαγμένο ιό

Λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας:  «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό»

Το στέλεχος, 501Y.V2, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, φέρει μεταλλάξεις, που  αλλάζουν την πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του ιού και έχει φανεί στο εργαστήριο ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται ενάντια στον SARS-CoV-2.

Επίσης προδημοσίευση στο bioRχiv ειδικών από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson έδειξε ότι η μετάλλαξη Ε484Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19 κατά 10 φορές.

Το συγκεκριμένο στέλεχος, υπολογίζεται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό, ενώ πιθανολογείται ότι διαφεύγει την ανοσία σε ένα στα πέντε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει το δεύτερο ιό.

Σύμφωνα δε με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.« Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε αυτό οι επιστήμονες το γνωρίζουν από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novamax  που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. «Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλα αυτά κάπως προστατεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος τόνισε αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλά πολύ κοντά στο μηδέν. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό».

Επισήμως η επικίνδυνη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Γκάνα, την Κένυα, την περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, τη Ζάμπια και σε 24 χώρες εκτός Αφρικής, ωστόσο λόγω των ελλείψεων στις εργαστηριακές υποδομές εικάζεται ότι η μετάλλαξη έχει μεταδοθεί στις περισσότερες χώρες της ηπείρου.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -